Ola Jönsson och Johnny Karlsson på Skissernas museum i Lund. Foto: Ingemar Lönnbom

Antikvariat- och bokhandlare i Olofström får Stora Anita Linde-priset 2017

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Johnny Karlsson driver sedan 20 år tillbaka Holje Bok i Olofström där han säljer både nya och gamla böcker. I år belönas han med Stora Anita-Linde priset.

För sjätte gången har bokhandlarutmärkelsen Stora Anita Linde-priset delats ut. Denna gång tilldelas det Johnny Karlsson som driver bokhandeln/antikvariatet Holje Bok i Olofström. Prisceremonin ägde rum på Skissernas museum i Lund den 25 november 2017.


ANNONS


– Arrangemanget var mycket välordnat och trevligt, säger Johnny Karlsson. Jag blev överraskad över antalet människor som strömmade in, lokalen blev helt full och jag gladde mig å arrangörernas vägnar.

Motiveringen från juryn lyder: ”Årets pristagare är både intressant och intresserad. Med integritet och starka rötter i traditionen hanterar han både det enkla och det svåra och med stor bredd i sitt yrkesutövande bjuder han oss daggdroppen och kosmos. En man med kultur!”

– Jag har varit med och delat ut priser och man vill ju att de tilldelade ska bli glada och stolta. Och det blev jag faktiskt! Det öses inte direkt utmärkelser över de som förmedlar böcker, det vill säga bokhandlare. Jag hade inte tänkt så mycket på det innan, men det finns ju desto fler litterära priser. Särskilt roligt är det att ett antikvariat med andrahandsförsäljning av böcker uppmärksammas, säger Johnny.

I sin butik Holje Bok har Johnny mellan 200 000 och 300 000 titlar. På frågan hur fördelningen mellan nytt och gammalt ser ut svarar Johnny att gränsen för vad som är ”nytt” pressas hela tiden. Han har många böcker som är ett par år gamla, medan en vanlig bokhandel för det mesta bara har det allra nyaste i sitt sortiment. Johnny uppskattar att han själv har 500–1 000 böcker som är förlagsnya, resten är begagnat.

ANNONS
Johnny Karlsson med Stora Anita Linde-prisets plakett, i år tillverkad av konstnären Signar N. Bengtson. Foto: Ingemar Lönnbom

”En man med kultur”, står det i motiveringen. Kan du identifiera dig med det?
– Det är en underfundig formulering, skrattar Johnny. Men med åren har det blivit så att jag sysslar med sådant som kallas för kultur, utöver att förmedla böcker. Jag har engagerat mig i många kulturella aktiviteter, mest på det regionala planet, med bokmässor och litterära föreningar, däribland Martinsonsällskapet. Så kulturen fyller nog min tillvaro!

Johnny berättar att han dessutom driver ett bokförlag, Vekerum förlag, som ger ut ungefär 3 titlar om året. Holje Bok har han drivit i ungefär 20 år på heltid, men han har jobbat inom ”bokhandleri” i runt 30 år. Innan dess var han verksam på Lunds universitet med zoologi och ekologi och har även en bakgrund från Bra böcker och NE.

– Jag har nu uppnått en sådan anmärkningsvärd ålder att jag får avlöning från staten i form av pension, skämtar Johnny. Så jag har insett att jag inte borde bygga ut ännu mer utan har tvärtom dragit ner på verksamheten. Jag har inga anställda men några som hjälper till lite då och då.

Hans antikvariat i Olofström, som även erbjuder musik i begagnad form, har ett ständigt flöde av kunder som är på jakt efter än det ena, än det andra. Ibland kan man förundras över vilka böcker folk vill ha, menar Johnny.

– Men en viktig del av att driva ett antikvariat är att skaffa fram de böcker som kunden vill ha. Även om man inte har boken hemma så ser man till att skaffa den. Ofta får jag ordna fram sådana böcker som ”inte finns”, säger Johnny Karlsson.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.