fbpx

Sara Olsson går till WAPI – lägger egna Bokförlaget SOL på is

Delar av Team WAPI: Mattias Lundgren, CEO & Founder, Sara Olsson, Publishing Editor, Jessica Rudin, COO & Partner, Alexandra Harlegård, Publishing Content Manager.

Word Audio Publishing International (WAPI) växer genom att Sara Olsson ansluter till teamet. Samtidigt lägger hon Bokförlaget SOL på is.

– Vi har jobbat med Sara i vårt samarbete med Bokförlaget SOL och har alltid haft en bra kommunikation och sett hennes driv och känsla för att hitta bra titlar och författarskap. Detta i kombination med att vi växer och behöver ytterligare kompetenta medarbetare gjorde att vi pratade vidare om möjligheterna att jobba ihop på det här sättet, säger Jessica Rudin, COO & Partner på WAPI.

Bokförlaget SOL startades av Sara Olsson för två år sedan. Hon fokuserade då på inbundet och lät sekundärformaten skötas av andra förlag – för ljudböckerna Word Audio.

– Jag ser så mycket potential i ljudboksbranschen. Samtidigt har jag insett att det kräver ytterligare kunskap och kapacitet att ta sig fram i den digitala världen som är ny och den stora utmaningen för de traditionella förlagen. Efter att ha drivit mitt förlag i två år och ha kunnat jämföra de olika formaten så har jag sett svart på vitt hur stor del av försäljningssiffrorna som kommit från det digitala, säger Sara Olsson.

ANNONS

Förlaget gick bra och med vinst, men hon menar att det är tufft att nå ut med de tryckta formaten som litet förlag.

– Den digitala utgivningen är en helt annan sak, den målgruppen skiljer inte på stora och små förlag. Här är det bra böcker som säljer, oavsett vem som gett ut dem. Och bra böcker är jag duktig på att gräva fram!

Så när hon fick erbjudande om att hoppa på WAPI-tåget tvekade hon inte särskilt länge.

– Branschen har vuxit oerhört fort och stadigt och att nu få möjlighet att jobba med de digitala formaten är en spännande, varierande och superrolig utmaning som passar mig perfekt. Mitt eget förlag ligger vilande tills vidare, och jag har en egen författarkarriär vid sidan om som jag nu har tid att jobba med ordentligt. Allt känns toppen, säger Sara Olsson.

Vilka erfarenheter har du skaffat dig på SOL som du tar med dig till WAPI?
– Framför allt kunskaperna i att hålla i trådarna i en utgivning hela vägen från manus till färdig bok. Jag har drivit SOL helt ensam och lyckats ge ut 21 titlar på två år utan problem, jag har ett driv och en målmedvetenhet som gör mig till en vass förläggare.

WAPI fortsätter alltså växa och är nu uppe i åtta anställda som sitter på lite olika platser. Utgivningsmålet för i år är ca 200 titlar.

– Sara har god erfarenhet av att både hantera text och hitta guldkorn bland manus och att vårda författarskap. Med hennes kunskaper om förlagsbranschen och hennes framåtanda passar hon perfekt in i WAPI-teamet, säger Jessica Rudin.

Så vad händer med de författare som hittills varit utgivna på Bokförlaget SOL?
– Jag är jätteglad att jag lyckats hjälpa de flesta av mina författare vidare till nya förlag. Flera av dem följer med till WAPI. Vi kommer under vintern att släppa en ny psykologisk thriller av Susanne Schemper och även första delen i en ny deckarserie av CT Karlsson, säger Sara Olsson.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny