ANNONS

Bokförlaget SOL ger ut lättsmält underhållningslitteratur

Sara Olsson, som förutom att driva bokförlaget SOL även är författare och lektör.

En ganska ny aktör på bokmarknaden är Bokförlaget SOL. Förlaget grundades av Sara Olsson, som förutom att driva förlag även är författare och lektör.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det var år 2012 som Sara Olsson tog tag i en dröm och gick ner i tjänst på sitt dåvarande jobb och började plugga litteraturvetenskap.

– Det var fantastiskt! När jag året efter fick mitt tredje barn bestämde jag mig för att det var dags att byta karriär. Jag var föräldraledig i två år och fortsatte samtidigt plugga medan jag funderade på hur jag skulle utveckla mina idéer. Min starka sida är manusutveckling och textbearbetning, därför blev det naturligt att starta en egen lektörstjänst, Manushjälpen.

ANNONS

Detta var 2015 och hon berättar att hon fick en bra start. Många fantastiska manus kom in och hon tänkte: De här böckerna förtjänar verkligen läsare. Samtidigt satt hon på ett eget färdigt manus som hon ville ge ut, och efter massor av research tog hon steget och startade ett bokförlag.

– Jag gav ut min egen bok Du glädjerika sköna samt tog de fina guldkornen från Manushjälpen med mig, berättar Sara.

Idag har utgivningen tagit fart ordentligt. Böckerna kommer ut i alla format, som inbunden, pocket, ebok och ljudbok. Medan de inbundna böckerna ges ut av Bokförlaget SOL, så hanteras resterande format av samarbetsförlagen Word Audio och MiMa förlag. Sara menar att är de etablerade inom sina kanaler och kan nå ut med de andra formaten bredare än vad hon själv kan.

Bokförlagets SOL:s profil är lättsam litteratur, med lite extra förkärlek för feelgood.

– Att det blev så är framför allt eftersom jag skriver i den genren själv. Feelgood kan man aldrig få för mycket av!

”Underhållande hängmatteromaner” står det på hemsidan. Vad är en hängmatteroman?
– Världens bästa ord! En hängmatteroman är lättsmält och underhållande. Vi vill att läsaren ska skratta eller rysa en stund, och sedan lägga ifrån sig boken och fortsätta med livet. Utan att grubbla eller ha för mycket tankar. En stunds avkoppling i hängmattan (soffan går också bra!) helt enkelt.

Sara lägger idag all sin tid på förlaget och säger att det är hennes ”dubbla heltidsjobb”, vilket förmodligen många andra som driver förlag kan skriva under på. Och det första året har gått över förväntan, tycker Sara.

– Det har gått spikrakt uppåt! Nyss skrev jag avtal med min trettonde författare och jag får nypa mig i armen. Vilken dröm!

Är det ungefär som du hade tänkt dig, att driva förlag?
– Ja, det tycker jag nog. Jag tror att anledningen till att jag vågade göra det här är att jag inte sneglar för mycket på andra förlag. Jag har koll på branschen, absolut. Men jag uppfinner hellre hjulet en gång till och når mina mål på mitt eget sätt. Det är mycket jobb och ibland jäkligt tufft. Men jag älskar det. Och jag älskar att få vara med och förverkliga bokdrömmar!

Hur ser den närmaste framtiden ut för SOL?
– Den ser oerhört ljus ut. I stort sett hela utgivningen 2018 är spikad och det är en fördubbling av antalet titlar från i år. Det snurrar av idéer hos mig hela tiden, jag ska sålla lite bara och förverkliga de bästa, säger Sara Olsson.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL