Skandinaviens bästa kriminalroman – Camilla Grebe får Glasnyckeln 2018

Författaren Camilla Grebe skrev Årets kriminalroman 2017 - Husdjuret. Som även fick Glasnyckeln 2018 för bästa Skandinaviska kriminalroman. Foto: Anna-Lena Ahlström

Även 2018, för andra året i rad, blev det en svensk kriminalförfattare som tilldelades Glasnyckeln-priset, denna gång Camilla Grebe för romanen Husdjuret.

– Jag är väldigt, väldigt glad. Både för att jag tycker att Husdjuret är min bästa bok och för att jag jobbade så mycket med den. Jag minns inte hur många omskrivningar jag gjorde innan jag var nöjd, säger Camilla Grebe om priset.

Skandinaviska Kriminalsällskapet (SKS) meddelade på torsdagskvällen att sällskapets stora pris, Glasnyckeln 2018, tilldelas Camilla Grebe för romanen Husdjuret.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– En välskriven roman om polisen Malin Brundin som återvänder till sin gamla hembygd för att lösa ett fall som har rötter i hennes egna uppväxtår. Två olika berättarröster ger nyanserade redogörelser, samtidigt som romanen är en finstämd skildring av udda personligheter i en avfolkningsbygd, skriver Skandinaviska Kriminalsällskapet i ett pressmeddelande.

Husdjuret (Wahlström & Widstrand) är en fristående fortsättning på Älskaren från huvudkontoret, Camilla Grebes succédebut som författare på egen hand som har översatts till över 20 språk och vars rättigheter har sålts till ett av USAs största filmbolag. Den första november kommer Dvalan, Camillas nya kriminalroman där vi möter både nya och bekanta ansikten.

I år är det 27:e gången som Glasnyckeln delas ut. Den allra första mottagaren var Henning Mankell, som 1992 belönades för Mördare utan ansikte, startskottet på hans storsäljande serie om Ystadskommissarien Kurt Wallander.

Camilla Grebe fick pris som Årets svenska kriminalroman 2017 för Husdjuret. Även förra året vann en svensk författare Glasnyckeln, då Malin Persson Giolito för Störst av allt som blivit en riktig storsäljare.

Sammanlagt har Sverige nu erövrat 10 glasnycklar, Danmark och Norge 7 vardera, Island 2 och Finland 1.

Övriga nominerade i år var:
Elsebeth Egholm: Jeg finder dig altid, Danmark
Mikko Porvali: Veri ei vaikene – kommer på svenska i höst som Blod döljer inget (Lind & Co), Finland
Arnaldur Indriðason: Petsamo – kommer på svenska nästa vecka som Farlig flyktväg (Norstedts), Island
Aslak Nore: Ulvefellen, Norge.

Fakta om Glasnyckeln

Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln har fått sitt namn efter Dashiell Hammetts klassiska roman, The Glass Key. Det utdelas varje år till bästa nordiska kriminallitterära verk (roman eller novellsamling). En jury i vart och ett av de fem nordiska länderna nominerar en nationell kandidat, varefter alla juryer röstar om vem som ska få priset, ära, diplom och en alldeles äkta glasnyckel från Nybro glasbruk i Småland.

Tidigare vinnare av Glasnyckeln

2017 Malin Persson Giolito: Störst av allt. Sverige.
2016 Ane Riel: Kåda. Danmark.
2015 Thomas Rydahl: Eremiten. Danmark.
2014 Gard Sveen: Den siste pilgrimen. Norge.
2013 Jørn Lier Horst: Jakthundarna. Norge.
2012 Eric Valeur: Det sjunde barnet. Dandmark.
2011 Leif GW Persson: Den döende detektiven. Sverige.
2010 Jussi Adler-Olsen: Flaskpost från P. Danmark.
2009 Johan Theorin: Nattfåk. Sverige.
2008 Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes. Sverige.
2007 Matti Rönkä: Vänner långt borta. Finland.
2006 Stieg Larsson: Män som hatar kvinnor. Sverige.
2005 Anders Roslund & Börge Hellström: Odjuret. Sverige.
2004 Kurt Aust: Hjemsøkt. Norge.
2003 Arnaldur Indridason: Kvinna i grönt. Island.
2002 Arnaldur Indridason: Glasbruket. Island.
2001 Karin Alvtegen: Saknad. Sverige.
2000 Håkan Nesser: Carambole. Sverige.
1999 Leif Davidsen: Paparazzons heder. Danmark.
1998 Jo Nesbø: Fladdermusmannen. Norge.
1997 Karin Fossum: Se dig inte om! Norge.
1996 Fredrik Skagen: Nattsug. Norge.
1995 Erik Otto Larsen: Masken i spegeln. Danmark.
1994 Kim Småge: Sub rosa. Norge.
1993 Peter Høeg: Fröken Smillas känsla för snö. Danmark.
1992 Henning Mankell: Mördare utan ansikte. Sverige.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.