ANNONS

Söndagstuggare: Charlotte Cederlund om eld, skrivande och en kommande bok

Charlotte Cederlund, barnboksförfattare och brandingenjör. Foto: Niklas Herrström. Illustratör: David Henson

Charlotte Cederlund arbetar som brandingenjör men har alltid haft författardrömmar. Hennes debut kom 2016, men nu kopplar hon samman sina båda yrkesroller i en faktabok för barn om eld.

Brandingenjören och den brinnande boken

Text: Charlotte Cederlund

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

När jag var tolv brann ett stall ner nära där jag bodde. Vi kunde se elden från mitt hus, den nattsvarta röken och flammorna som sträckte sig vilda upp mot himlen. Det gick så fort, från någon enstaka flamma till ett enormt eldhav på bara några minuter. Tre hästar brann inne, den ena var min kompis systers. Lukten av bränt kött låg kvar som ett obehagligt dis över byn flera dagar efteråt.

Det var efter stallbranden som jag förstod hur farlig eld faktiskt är och vilken förödelse den kan lämna efter sig. Att det var något man borde respektera, kanske till och med vara rädd för. Men det skulle dröja ett par år innan jag insåg att det var något jag ville jobba med.

Jag drömde om att bli författare redan som nioåring och skrev mig igenom hela grundskolan. Mitt liv var mina berättelser, de som handlade om pirater, mäktiga gudar och smarta hästar. Men jag har alltid varit lite tudelad. Å ena sidan en kreativ berättare, å andra sidan tekniskt duktig med ett stort intresse för matematik. Och så hade jag en ingenjörspappa, en pappa som talade väldigt väl om sitt jobb. Om hur det var utmanande, utvecklande, tryggt och välbetalt. Så när studenten närmade sig hade jag redan bestämt mig, det var ingenjör jag skulle bli. Frågan var bara vilken typ av ingenjör?

Jag vet egentligen inte varför jag valde att bli just brandingenjör. Kanske var det slumpen, kanske var det den utbildning som lät häftigast i utbildningskatalogen. Eller så mindes jag kanske den där branden och hästarna som fick sätta livet till. För att bygga brandsäkra stall är faktiskt en av de saker jag gör i mitt jobb, precis som att bygga brandsäkra skolor, vårdcentraler och köpcentra. Brandskydd helt enkelt, är det jag kan.

ANNONS

Men jag kan också skriva och som tur är fortsatte jag att värna om den skrivande delen av mitt liv, gjorde det faktiskt så bra att jag 2016 fick debutera som författare. Vi är nog inte jättemånga ingenjörsförfattare där ute och ibland är det lätt att känna sig som en udda fågel bland alla skrivande lärare/bibliotekarier/journalister.

Jag skriver mina böcker på ungefär samma sätt som jag tar mig an ett byggprojekt. Strukturerat, planerat och med en tydlig tidplan. Flera av mina författarvänner brukar kärleksfullt kalla min strategi för ingenjörsmetoden och skratta åt mina avancerade Excel-filer. Men det är så skrivande funkar för mig och det är så jag hittills har skrivit alla mina böcker.

Fyra barn- och ungdomsböcker hann det bli innan tanken slog mig att jag borde skriva en bok om det jag kan allra bäst. Brandskydd. Och eld. Formatet till faktaboken Det brinner! kom nästan direkt till mig och på många sätt har det varit den enklaste av mina böcker att skriva, det var nästan som om den skrev sig själv.

Att skriva om eld och brandskydd för barn känns jätteviktigt för mig. För barn tycker ofta att eld är spännande och fascinerande. Man vill hjälpa till att tända ljusen och man vill leka med tändstickor. Men oftast förstår man inte att leken kan få konsekvenser och att de konsekvenserna kan bli förödande.

Stallbranden, då när jag var tolv, var faktiskt resultatet av just en lek. Några pojkar hade lekt med ett stearinljus i en koja i halmladan. Ljuset välte och halmen tog fyr men släcktes snabbt med vatten. Men eld i halm är lömskt, det kan ligga och pyra i timmar innan det tar fyr igen. Och det var precis det som hände när hästarna brann inne.

Jag har skrivit Det brinner! till de killarna, och till alla de killar och tjejer som kommit efter. De som gillar eld men som också måste få en chans att gilla brandskydd lika mycket.

ANNONS

Om författaren:

Charlotte Cederlund är verksam som brandkonsult i Malmö och skriver böcker för barn och unga. I mars är hon aktuell med årets viktigaste faktabok Det brinner! (Opal) för barn i åldern 6–9 år, en bok som tar upp varför det börjar brinna, hur man släcker en brand, eldens historia och mycket mer. Tidigare har hon gett ut den samiskinspirerade fantasyserien Idijärvi-trilogin (Middagsmörker, Gryningsstjärna, Midnattsljus) och bilderboken Världens räddaste hund (tillsammans med Maya Jönsson).


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se