JP/Politikens Hus köper resterande aktier i den danska nätbokhandeln Saxo.com. Foto: iStock. Fotomontage: Boktugg.

Storaffären: Politiken köper danska nätbokhandeln Saxo.com

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Mediekoncernen JP/Politikens Hus blir ensam ägare till den danska nätbokhandeln Saxo.com då de köper återstående 70 procent av aktierna. En pusselbit i kampen mot Storytel.

Medan den svenska bokbranschen hade blickarna riktade mot Augustprisgalan kom ett pressmeddelande i Danmark: JP/Politikens Hus köper 63 procent av aktierna i nätbokhandeln Saxo.com från grundaren Jørgen Balle Olesen samt 7 procent av aktierna från delägaren Kim Holmgaard. Bolaget värderades i affären till 190 miljoner danska kronor (motsvarande 262 miljoner svenska kronor). Politiken ägde sedan tidigare 30 procent av Saxo.com.


ANNONS


– Jag överlämnar nycklarna till JP/Politikens Hus med en blandning av stolthet och vemod. Lyckligtvis är JP/Politikens Hus helt rätt för att ta Saxo.com till nästa nivå. Huset har varit delägare i Saxo.com i snart tio år och vi har samma värderingar kring vikten av kvalitetsinnehåll, skriver Jørgen Balle Olesen i ett pressmeddelande.

Saxo.com är Danmarks ledande nätbokhandel med ungefär en halv miljon aktiva kunder.

– I JP/Politikens Hus lever och andas vi för att ge ut innehåll som kan upplysa och underhålla. Precis det som Saxo.com sysslar med, säger Dorthe Bjerregard-Knudsen i samma pressmeddelande.

Jørgen Balle Olesen ska under en övergångsperiod vara kvar i sin nuvarande roll som administrerande direktör och som en del av överenskommelsen övertar han den latinamerikanska delen av verksamheten som han på sikt ska fortsätta driva.

ANNONS

Mediekoncernen JP/Politikens Hus omsatte förra året (2017) 1,8 miljarder danska kronor (motsvarande 2,49 miljarder svenska kronor) och gjorde en vinst på 204 miljoner danska kronor (motsvarande 282 Mkr). I koncernen ingår dagstidningarna Jyllands-Posten, Dagbladet Politiken, Ekstra Bladet, en rad gratistidningar i Danmark och Sverige (under namnet Lokaltidningen) samt förlagen Jyllands-Posten Forlag, JP/Politikens Forlag, Forlaget Hr. Ferdinand, C&K Forlag samt svenska Bokförlaget Polaris. Förutom Saxo.com driver man även en egen fysisk bokhandel, Politikens Boghal. Dessutom finns Politiken Books som på sätt och vis är det intressanta i den här affären.

Politiken Books är nämligen den satsning på en egen streamingtjänst som lanserades i april 2017 för att konkurrera med Storytel, Mofibo (ägs av Storytel som under 2019 planerar att samla kunderna under Storytel-varumärket) samt Bookmate. För ganska exakt ett år sedan lanserade dessutom Saxo.com en egen streamingtjänst i ett erbjudande kallat Saxo Premium som påminner om Amazon Prime med rabatter i nätbokhandeln för abonnenter. Målet för Saxo var vid lanseringen att nå mellan 25 000 och 35 000 kunder.

Så vad betyder det här för oss i Sverige? Ja, framför allt har det betydelse för Storytels framfart i Danmark. Även om Saxo och Politiken redan varit tätt kopplade genom delägarskapet så ger affären nya möjligheter för dem att styra verksamheten.

På den danska sidan av sundet pågår just nu en het debatt om fasta ersättningar och revenue share, där det danska författarförbundet till och med gick ut och varnade för revenue share och menade att förlagen bröt mot avtalen med författarna om de sålde vidare digitala böcker utan fast ersättning per konsumerad bok. Storytel vill få alla förlag att acceptera den senare modellen som används i Sverige (även om Bonniers här haft fast ersättning). I förhandlingar om ersättningsnivåer är det klart att det är viktigt för Politiken att ha en stark egen återförsäljare.

Nu är inte Saxo.com någon kassako, av danska bolagsregister framgår att vinsten för 2017 var blott 3,9 miljoner danska kronor (5,4 Mkr), men nätbokhandeln är trots allt lönsam.

Dessutom: trots att streamingtjänster växer så det knakar även i Danmark så är det fortfarande pappersböcker som står för den allra största delen av bokförsäljningen.

Storytel äger i Danmark förlaget People’s Press som är fjärde störst i landet. Störst är Gyldendal, följt av Lindhardt Og Ringhof (som köptes av Bonniers 1990 men sedan såldes till Egmont). Trea är Politiken.


ANNONS


Fotnot: Affären måste godkännas av den danska motsvarigheten till Konkurrensverket.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …