ANNONS

Storaffären: Politiken köper danska nätbokhandeln Saxo.com

JP/Politikens Hus köper resterande aktier i den danska nätbokhandeln Saxo.com. Foto: iStock. Fotomontage: Boktugg.

Mediekoncernen JP/Politikens Hus blir ensam ägare till den danska nätbokhandeln Saxo.com då de köper återstående 70 procent av aktierna. En pusselbit i kampen mot Storytel.

Medan den svenska bokbranschen hade blickarna riktade mot Augustprisgalan kom ett pressmeddelande i Danmark: JP/Politikens Hus köper 63 procent av aktierna i nätbokhandeln Saxo.com från grundaren Jørgen Balle Olesen samt 7 procent av aktierna från delägaren Kim Holmgaard. Bolaget värderades i affären till 190 miljoner danska kronor (motsvarande 262 miljoner svenska kronor). Politiken ägde sedan tidigare 30 procent av Saxo.com.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Jag överlämnar nycklarna till JP/Politikens Hus med en blandning av stolthet och vemod. Lyckligtvis är JP/Politikens Hus helt rätt för att ta Saxo.com till nästa nivå. Huset har varit delägare i Saxo.com i snart tio år och vi har samma värderingar kring vikten av kvalitetsinnehåll, skriver Jørgen Balle Olesen i ett pressmeddelande.

Saxo.com är Danmarks ledande nätbokhandel med ungefär en halv miljon aktiva kunder.

– I JP/Politikens Hus lever och andas vi för att ge ut innehåll som kan upplysa och underhålla. Precis det som Saxo.com sysslar med, säger Dorthe Bjerregard-Knudsen i samma pressmeddelande.

Jørgen Balle Olesen ska under en övergångsperiod vara kvar i sin nuvarande roll som administrerande direktör och som en del av överenskommelsen övertar han den latinamerikanska delen av verksamheten som han på sikt ska fortsätta driva.

ANNONS

Mediekoncernen JP/Politikens Hus omsatte förra året (2017) 1,8 miljarder danska kronor (motsvarande 2,49 miljarder svenska kronor) och gjorde en vinst på 204 miljoner danska kronor (motsvarande 282 Mkr). I koncernen ingår dagstidningarna Jyllands-Posten, Dagbladet Politiken, Ekstra Bladet, en rad gratistidningar i Danmark och Sverige (under namnet Lokaltidningen) samt förlagen Jyllands-Posten Forlag, JP/Politikens Forlag, Forlaget Hr. Ferdinand, C&K Forlag samt svenska Bokförlaget Polaris. Förutom Saxo.com driver man även en egen fysisk bokhandel, Politikens Boghal. Dessutom finns Politiken Books som på sätt och vis är det intressanta i den här affären.

Politiken Books är nämligen den satsning på en egen streamingtjänst som lanserades i april 2017 för att konkurrera med Storytel, Mofibo (ägs av Storytel som under 2019 planerar att samla kunderna under Storytel-varumärket) samt Bookmate. För ganska exakt ett år sedan lanserade dessutom Saxo.com en egen streamingtjänst i ett erbjudande kallat Saxo Premium som påminner om Amazon Prime med rabatter i nätbokhandeln för abonnenter. Målet för Saxo var vid lanseringen att nå mellan 25 000 och 35 000 kunder.

Så vad betyder det här för oss i Sverige? Ja, framför allt har det betydelse för Storytels framfart i Danmark. Även om Saxo och Politiken redan varit tätt kopplade genom delägarskapet så ger affären nya möjligheter för dem att styra verksamheten.

På den danska sidan av sundet pågår just nu en het debatt om fasta ersättningar och revenue share, där det danska författarförbundet till och med gick ut och varnade för revenue share och menade att förlagen bröt mot avtalen med författarna om de sålde vidare digitala böcker utan fast ersättning per konsumerad bok. Storytel vill få alla förlag att acceptera den senare modellen som används i Sverige (även om Bonniers här haft fast ersättning). I förhandlingar om ersättningsnivåer är det klart att det är viktigt för Politiken att ha en stark egen återförsäljare.

Nu är inte Saxo.com någon kassako, av danska bolagsregister framgår att vinsten för 2017 var blott 3,9 miljoner danska kronor (5,4 Mkr), men nätbokhandeln är trots allt lönsam.

Dessutom: trots att streamingtjänster växer så det knakar även i Danmark så är det fortfarande pappersböcker som står för den allra största delen av bokförsäljningen.

Storytel äger i Danmark förlaget People’s Press som är fjärde störst i landet. Störst är Gyldendal, följt av Lindhardt Og Ringhof (som köptes av Bonniers 1990 men sedan såldes till Egmont). Trea är Politiken.

Fotnot: Affären måste godkännas av den danska motsvarigheten till Konkurrensverket.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se