fbpx

Storaffären: Politiken köper danska nätbokhandeln Saxo.com

JP/Politikens Hus köper resterande aktier i den danska nätbokhandeln Saxo.com. Foto: iStock. Fotomontage: Boktugg.

Mediekoncernen JP/Politikens Hus blir ensam ägare till den danska nätbokhandeln Saxo.com då de köper återstående 70 procent av aktierna. En pusselbit i kampen mot Storytel.

Medan den svenska bokbranschen hade blickarna riktade mot Augustprisgalan kom ett pressmeddelande i Danmark: JP/Politikens Hus köper 63 procent av aktierna i nätbokhandeln Saxo.com från grundaren Jørgen Balle Olesen samt 7 procent av aktierna från delägaren Kim Holmgaard. Bolaget värderades i affären till 190 miljoner danska kronor (motsvarande 262 miljoner svenska kronor). Politiken ägde sedan tidigare 30 procent av Saxo.com.

– Jag överlämnar nycklarna till JP/Politikens Hus med en blandning av stolthet och vemod. Lyckligtvis är JP/Politikens Hus helt rätt för att ta Saxo.com till nästa nivå. Huset har varit delägare i Saxo.com i snart tio år och vi har samma värderingar kring vikten av kvalitetsinnehåll, skriver Jørgen Balle Olesen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Saxo.com är Danmarks ledande nätbokhandel med ungefär en halv miljon aktiva kunder.

– I JP/Politikens Hus lever och andas vi för att ge ut innehåll som kan upplysa och underhålla. Precis det som Saxo.com sysslar med, säger Dorthe Bjerregard-Knudsen i samma pressmeddelande.

Jørgen Balle Olesen ska under en övergångsperiod vara kvar i sin nuvarande roll som administrerande direktör och som en del av överenskommelsen övertar han den latinamerikanska delen av verksamheten som han på sikt ska fortsätta driva.

ANNONS

Mediekoncernen JP/Politikens Hus omsatte förra året (2017) 1,8 miljarder danska kronor (motsvarande 2,49 miljarder svenska kronor) och gjorde en vinst på 204 miljoner danska kronor (motsvarande 282 Mkr). I koncernen ingår dagstidningarna Jyllands-Posten, Dagbladet Politiken, Ekstra Bladet, en rad gratistidningar i Danmark och Sverige (under namnet Lokaltidningen) samt förlagen Jyllands-Posten Forlag, JP/Politikens Forlag, Forlaget Hr. Ferdinand, C&K Forlag samt svenska Bokförlaget Polaris. Förutom Saxo.com driver man även en egen fysisk bokhandel, Politikens Boghal. Dessutom finns Politiken Books som på sätt och vis är det intressanta i den här affären.

Politiken Books är nämligen den satsning på en egen streamingtjänst som lanserades i april 2017 för att konkurrera med Storytel, Mofibo (ägs av Storytel som under 2019 planerar att samla kunderna under Storytel-varumärket) samt Bookmate. För ganska exakt ett år sedan lanserade dessutom Saxo.com en egen streamingtjänst i ett erbjudande kallat Saxo Premium som påminner om Amazon Prime med rabatter i nätbokhandeln för abonnenter. Målet för Saxo var vid lanseringen att nå mellan 25 000 och 35 000 kunder.

Så vad betyder det här för oss i Sverige? Ja, framför allt har det betydelse för Storytels framfart i Danmark. Även om Saxo och Politiken redan varit tätt kopplade genom delägarskapet så ger affären nya möjligheter för dem att styra verksamheten.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

På den danska sidan av sundet pågår just nu en het debatt om fasta ersättningar och revenue share, där det danska författarförbundet till och med gick ut och varnade för revenue share och menade att förlagen bröt mot avtalen med författarna om de sålde vidare digitala böcker utan fast ersättning per konsumerad bok. Storytel vill få alla förlag att acceptera den senare modellen som används i Sverige (även om Bonniers här haft fast ersättning). I förhandlingar om ersättningsnivåer är det klart att det är viktigt för Politiken att ha en stark egen återförsäljare.

Nu är inte Saxo.com någon kassako, av danska bolagsregister framgår att vinsten för 2017 var blott 3,9 miljoner danska kronor (5,4 Mkr), men nätbokhandeln är trots allt lönsam.

Dessutom: trots att streamingtjänster växer så det knakar även i Danmark så är det fortfarande pappersböcker som står för den allra största delen av bokförsäljningen.

Storytel äger i Danmark förlaget People’s Press som är fjärde störst i landet. Störst är Gyldendal, följt av Lindhardt Og Ringhof (som köptes av Bonniers 1990 men sedan såldes till Egmont). Trea är Politiken.

Fotnot: Affären måste godkännas av den danska motsvarigheten till Konkurrensverket.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.