fbpx

Ilon Wikland får Förläggareföreningens hederspris på Augustgalan 2018

Ilon Wikland får Svenska Förläggareföreningens nyinstiftade hederspris. Foto: Janerik Henriksson/TT

Illustratören Ilon Wikland, en ikon inom den svenska barnbokslitteraturen, får Svenska Förläggareföreningens allra första hederspris. Hon tar emot priset på Augustgalan i Konserthuset på måndag.

Mest känd är hon för sina illustrationer till Astrid Lindgrens böcker. Generationer av barn och unga har vuxit upp med hennes bilder av barnen i Bullerbyn, bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter.

Ilon Wikland är född 1930 i Estland och kom som flykting till Sverige 1944. Om sitt öde som ensamkommande flyktingbarn har hon berättat i den självbiografiska boken Den långa, långa resan som kom 1995.

Bröderna Lejonhjärta. Illustration: Ilon Wikland.

I Sverige utbildade hon sig senare på Akke Kumliens konstskola och sökte i början av 1950-talet jobb på förlaget Rabén & Sjögren. Där fanns Astrid Lindgren som genast såg att Ilon kunde ”rita sagor” och bad henne provrita illustrationer till Lindgrens nyskrivna bok ”Mio, min Mio”.

ANNONS

Men Ilon Wikland har också illustrerat andra författares alster, bland annat Edith Unnerstads barnböcker, och även skrivit och illustrerat egna barnböcker om hunden Sammeli.

Lotta på Bråkmakargatan. Illustration: Ilon Wikland.

I Förläggareföreningens motivering (se även nedan) betonas Ilon Wiklands unika position och ”särartade betydelse” för barnlitteraturen i Sverige. ”Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer”, konstaterar man och framhåller också att hennes bilder har haft ett ”obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över.

Hederspriset instiftades i år för att hedra en nu levande upphovsperson som har skapat verk av bestående värde.

Text: Sara Ullberg/TT

Ilon Wikland. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fakta om Ilon Wikland

Född: 1930 i Dorpat i Estland.
Bakgrund: Efter föräldrarnas skilsmässa växte hon upp hos sina farföräldrar i Haapsalu. 1944 flydde hon som krigsbarn till Sverige. Utbildad av Akke Kumlien på Skolan för bok- och reklamkonst, samt Signe Barths målarskola. Fick 1954 i uppdrag att illustrera Astrid Lindgrens bok ”Mio, min Mio”.
Har illustrerat: Bland annat de flesta av Astrid Lindgrens böcker, Edith Unnerstads böcker om Pip-Larssons och Hans Petersons Magnus-böcker.
Kuriosa: Karlsson på taket var en hård nöt att knäcka för Ilon Wikland. Astrid Lindgren tyckte att han såg ut som en kamrer i den första versionen och Wikland var tvungen att teckna om honom. Till slut fann hon förebilden till Karlsson i Hallarna i Paris: en liten tjock och finurlig gubbe med trollansikte och borstigt hår.
Aktuell: Som mottagare av Svenska Förläggareföreningens hederspris. Det delas ut på Augustgalan den 26 november.

Juryns motivering:
Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över. Ilon Wikland är Svenska Förläggareföreningens hederspristagare 2018.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny