London och Sherlock Holmes första resmålet för StoryTourist

Andreas Jansson och Johanna Forsman driver Malmöbaserade Velodrom AB – företaget bakom appen StoryTourist. Foto: Vibeke Specht

Svenska litterära AR-appen StoryTourist lanserar nu sin första StoryTour. Valet föll på Sherlock Holmes och storstaden London.

– Man kan likna StoryTourist vid en sorts berättelseskattjakt, säger Johanna Forsman, som tillsammans med partnern Andreas Jansson driver Malmöbaserade Velodrom AB – företaget bakom appen.

Boktugg har tidigare skrivit om Velodrom och de framgångar de haft i olika entreprenörstävlingar, bland annat på FutureBook i London och på holländska Renew the book. På konferensen FutureBook var StoryTourist en av fem nominerade finalister i tävlingen Booktech Company of the Year och blev en slags informell tvåa.

Den första turen i StoryTourist-appen blev Sherlock Holmes.

Men nu är det alltså dags att lansera appen i skarpt läge. Först ut blev dock inte hemstaden Malmö utan London. Premiärsläppet blir en adaption av Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes-novell The Adventure of the Blue Carbuncle. Genom appen kommer bok-, film- och upplevelseälskare att kunna följa i karaktärernas fotspår och ta del av berättelsen på plats genom mobilen. En tur som under sommaren kommer vara gratis för alla Londonbesökare.

Storyturister får möjligheten att vandra igenom ett unikt Sherlock Holmes-mysterium på plats. Turen, och novellen, startar vid The Sherlock Holmes Museum på Baker Street, går via Sherlock Holmes-statyn och Covent Garden och avslutas vid The Sherlock Holmes Pub på Northumberland Street.

– Vi var tvungna att göra några små ändringar för att själva berättelsen skulle passa in på turen. Men jag var förvånad över hur många av de nämnda ställena i berättelsen, som ju utspelar sig i 1800-talets London, som fortfarande finns kvar. På det hela taget kan en StoryTourist 2018 vandra i, i princip, oförändrade fotspår som Sherlock och Watson gör 1892, säger Evan Farbstein, som är författaren bakom adaptionen, i ett pressmeddelande.

StoryTourist har enligt grundarna potential att bli ett nytt sätt att läsa eller uppleva berättelser – men även ett nytt skäl att resa.

– Turistindustrin har lärt sig att dra nytta av intresset för vissa geografiska platser som filmer och TV-serier skapat. Vi är övertygade om att litteraturvänner är lika nyfikna på de verkliga platser som förekommer i deras favoritböcker, säger Johanna Forsman.

Med telefonens GPS-funktion avgör appen när användaren nått den korrekta platsen och visar då den del av berättelsen som utspelar sig där, både som text och ljud. Användaren har också möjlighet att själv bli en del av berättelsen ytterligare genom att med hjälp av specialfilter kunna ta bilder – till exempel med Sherlocks ikoniska pipa och hatt framför 221B Baker Street.

Premiärturen tar en till två timmar att gå. Den är, liksom appen i sig, gratis att ladda ned från Appstore och Google Play nu under sommaren.

Efter Sherlock Holmes och London står en rad spännande berättelser på tur. Samtal pågår med flera aktörer, både svenska och utländska, om kommande publiceringar i appen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.