fbpx

London och Sherlock Holmes första resmålet för StoryTourist

Andreas Jansson och Johanna Forsman driver Malmöbaserade Velodrom AB – företaget bakom appen StoryTourist. Foto: Vibeke Specht

Svenska litterära AR-appen StoryTourist lanserar nu sin första StoryTour. Valet föll på Sherlock Holmes och storstaden London.

– Man kan likna StoryTourist vid en sorts berättelseskattjakt, säger Johanna Forsman, som tillsammans med partnern Andreas Jansson driver Malmöbaserade Velodrom AB – företaget bakom appen.

Boktugg har tidigare skrivit om Velodrom och de framgångar de haft i olika entreprenörstävlingar, bland annat på FutureBook i London och på holländska Renew the book. På konferensen FutureBook var StoryTourist en av fem nominerade finalister i tävlingen Booktech Company of the Year och blev en slags informell tvåa.

Den första turen i StoryTourist-appen blev Sherlock Holmes.

Men nu är det alltså dags att lansera appen i skarpt läge. Först ut blev dock inte hemstaden Malmö utan London. Premiärsläppet blir en adaption av Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes-novell The Adventure of the Blue Carbuncle. Genom appen kommer bok-, film- och upplevelseälskare att kunna följa i karaktärernas fotspår och ta del av berättelsen på plats genom mobilen. En tur som under sommaren kommer vara gratis för alla Londonbesökare.

ANNONS

Storyturister får möjligheten att vandra igenom ett unikt Sherlock Holmes-mysterium på plats. Turen, och novellen, startar vid The Sherlock Holmes Museum på Baker Street, går via Sherlock Holmes-statyn och Covent Garden och avslutas vid The Sherlock Holmes Pub på Northumberland Street.

– Vi var tvungna att göra några små ändringar för att själva berättelsen skulle passa in på turen. Men jag var förvånad över hur många av de nämnda ställena i berättelsen, som ju utspelar sig i 1800-talets London, som fortfarande finns kvar. På det hela taget kan en StoryTourist 2018 vandra i, i princip, oförändrade fotspår som Sherlock och Watson gör 1892, säger Evan Farbstein, som är författaren bakom adaptionen, i ett pressmeddelande.

StoryTourist har enligt grundarna potential att bli ett nytt sätt att läsa eller uppleva berättelser – men även ett nytt skäl att resa.

– Turistindustrin har lärt sig att dra nytta av intresset för vissa geografiska platser som filmer och TV-serier skapat. Vi är övertygade om att litteraturvänner är lika nyfikna på de verkliga platser som förekommer i deras favoritböcker, säger Johanna Forsman.

Med telefonens GPS-funktion avgör appen när användaren nått den korrekta platsen och visar då den del av berättelsen som utspelar sig där, både som text och ljud. Användaren har också möjlighet att själv bli en del av berättelsen ytterligare genom att med hjälp av specialfilter kunna ta bilder – till exempel med Sherlocks ikoniska pipa och hatt framför 221B Baker Street.

Premiärturen tar en till två timmar att gå. Den är, liksom appen i sig, gratis att ladda ned från Appstore och Google Play nu under sommaren.

Efter Sherlock Holmes och London står en rad spännande berättelser på tur. Samtal pågår med flera aktörer, både svenska och utländska, om kommande publiceringar i appen.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny