ANNONS

Ett lotteri med en bokhandel i potten – sannsaga direkt ur verkligheten

Paul Morris bestämde sig för att göra något speciellt när han nu går i pension och lämnar sin bokhandel. Men att skänka bort en vinstdrivande affär gör man väl bara inte? Jodå, enligt en artikel i The Guardian.

Är man bokhandlare och ska gå i tidig pension kan man naturligtvis göra på flera sätt. Många säljer sin rörelse och drar sig tillbaka i lugn och ro, på grön kvist, medan andra kanske gör som Paul Morris som drivit sin bokhandel i Cardigan, Wales, de senaste fyra åren.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Han tänkte sig att butiken antagligen skulle gå att sälja för runt 300 000 kronor, vilket också var den ursprungliga planen. Det vill säga innan han kom på att han gärna såg att bokhandeln levde vidare. Så vad gjorde han?

Han drog igång ett lotteri, där alla kunder som handlade för över 200 kronor fick lov att delta, och priset var inget mindre än … bokhandeln. Affären går med vinst, bör vi kanske då påpeka, så det var en fin deal för vem som än drog vinstlotten.

Morris, som arbetat i bokbranschen under flera år innan han skaffade sin egen bokhandel, sa till The Guardian:

– Det är klart att jag tänkte på att sälja den, men sedan slog det mig att jag hellre ger någon en chans till något som de inte skulle kunna genomföra annars. Tanken var att se till att butiken fick leva vidare, i goda händer.

ANNONS

Under en stor ceremoni drog man sedan vinnaren, som visade sig vara Ceisjan Van Heerden från Nederländerna. I högtalarna hördes ABBA:s The Winner Takes It All.

– Ceisjan är stamkund, så det var extra roligt att det råkade bli han som vann. Och han vill driva butiken och kommer att kunna leva på det. Alldeles för många bokhandlare har försvunnit de senaste åren.

Vinnaren Ceisjan blev chockad, så klart, men hade missat att ceremonin skulle vara. Han var inte på plats och fick ett meddelande på telefonsvararen. Den omedelbara reaktionen var att sätta sig ner och slå upp en kopp kaffe, och försöka samla sig.

– Jag älskar böcker och råkade vara i affären precis när ett tv-team var inne och skulle göra en dokumentär om Morris beslut att lotta ut rörelsen, säger han till The Guardian.

Han ska nu driva bokhandeln tillsammans med en vän han fått online. De har aldrig träffats tidigare, men känt varandra under flera år och vännen flyttar nu till västra Wales för att påbörja projektet.

– Det låter kanske konstigt, säger Ceisjan, men vi är helt säkra på att vi kan få det att fungera. Det är en fantastisk chans för oss.

Den nuvarande ägaren lämnar över bokhandeln 5 november. Själv fick han idén till bokhandeln efter att ha snubblat över en pensionerad bokhandlare som ville sälja 18 000 böcker på ett bräde.

– Jag har alltid älskat böcker och skulle gärna fortsatt driva min butik, säger Morris, men min reumatism gör det omöjligt. Det är dags att någon annan tar över.

Och vilket sätt att lämna över sin verksamhet på – en lycklig vinnare slår upp dörrarna och provar lyckan som bokhandlare tillsammans med en vän han aldrig träffat ansikte mot ansikte. Det är ju sådant som bara händer i …. verkligheten. Grattis, säger vi på Boktugg.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se