fbpx

Äntligen – EU tog beslut om lägre moms på digitala böcker

Kristina Ahlinder, VD Förläggareföreningen. Foto: Charlie Bennet

Idag kom det efterlängtade beslutet: digitala publikationer som tidningar och böcker omfattas av möjlighet till reducerad moms. Den svenska regeringen har tidigare lovat att sänka momsen till 6 procent så snart EU gett klartecken.

Idag den 2 oktober 2018 har EU:s finansministrar äntligen fattat beslut att ändra den gemensamma momslagstiftningen så att även digitala, strömmande och nedladdningsbara böcker (elektroniska publikationer) omfattas av möjligheten till reducerad moms i medlemsländerna, skriver Förläggareföreningen i ett pressmeddelande.

– Efter ett långvarigt och enträget arbete kan vi nu äntligen se fram emot att låg moms på digitala böcker införs i Sverige. Vår förhoppning är naturligtvis att den nya lagstiftningen ska vara på plats så snart som möjligt, säger Kristina Ahlinder, direktör Svenska Förläggareföreningen, i ett pressmeddelande.

I Sverige innebär detta att det digitala bokformatet nu kan få en lägre moms, 6 procent, och därmed skattemässigt likställas med alla andra bokformat.

ANNONS

I en artikel på DN Debatt den 25 januari 2017, lovade både finansministern och kulturministern att så snart EU:s lagstiftning ändrats kommer regeringen att lägga fram ett förslag om att sänka momsen från 25 till 6 procent.

– Vi utgår ifrån att detta löfte om reducerad moms på strömmande och nedladdningsbara böcker ligger fast.

Beslutet är mycket efterlängtat och en självklarhet. Böcker i alla format måste behandlas lika, det ska inte innebära någon skillnad om du läser en bok på papper, på platta eller lyssnar i hörlurar. För den digitala bokmarknaden kommer en reducerad moms att innebära viktiga utvecklingsmöjligheter. Låg moms kommer att leda till bättre och nödvändiga förutsättningar överlag, ett större utbud, lägre priser och ökad försäljning. Det är ett beslut som därmed kommer att förbättra och underlätta tillgängligheten till böcker generellt sett men dessutom öka möjligheten för människor med olika typer av funktionsnedsättning att ta del av litteraturen i form av såväl e-böcker som strömmande och nedladdningsbara ljudböcker, menar Förläggareföreningen.

ANNONS

Sverige äger nu frågan och riksdagen bör snarast besluta att alla böcker oavsett format ska ha 6 procent moms. För bokbranschen, som väntat på detta under så många år, är förhoppningen att den sänkta momsen ska införas så snart som möjligt.

Föreningen har länge bedrivit ett aktivt påverkansarbete för en ändrad lagstiftning. 2015 genomfördes till exempel en större kampanj, Bokvalet, som fick stort medialt genomslag. 270 författare, upphovsmän, skådespelare med flera skrev under uppropet om låg moms på digitala böcker och nära 5000 personer visade sitt stöd på kampanjsidan www.forlaggare.se/bokvalet.

Efter att Tjeckien i senaste omröstningen blockerat frågan så var många i bokbranschen och tidningsbranschen väldigt besvikna eftersom den digitala försäljningen nu växer kraftigt. En lägre moms förväntas innebära lägre priser – eller kanske i vissa fall bättre marginaler – på eböcker och digitala ljudböcker. Dagens glädjebesked är efterlängtat.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.