Högläsande mormor blev Youtube-kändis – och satte fart på bokförsäljningen

Här läser Janice Clark The Wonky Donkey för sitt barnbarn. Det är ingen tvekan om vem som uppskattar boken mest ... Foto: Skärmklipp från Youtube-kanalen The Scottish Granny.

”The Scottish Granny” blev ett internationellt fenomen på Youtube i somras. Nu kommer boken hon läste för sitt barnbarn i nytryck – i nära en miljon exemplar.

I augusti 2018 läste skotska Janice Clark en saga för sitt barnbarn och höll på att fullständigt bryta ihop av skratt. Dottern filmade den härliga stunden och lade upp klippet på Youtube – vilket var startskottet för ett enormt uppsving för försäljningen av boken ifråga.

Det handlar om den nyzeeländska bilderboken The Wonky Donkey, skiven av Craig Smith och illustrerad av Katz Cowley, som kom ut 2009. Med nästan 10 år på nacken fanns boken inte längre i tryck när Janice Clark, så kallad The Scottish Granny, blev ett viralt fenomen.

Intresset för boken blev så stort att det amerikanska förlaget Scholastic har beställt 900 000 exemplar av The Wonky Donkey, skriver Publishers Weekly. Boken finns inte översatt till svenska – men kanske är det inte en omöjlighet att något förlag nappar på denna sena men stora internationella succé?

– Det är fantastiskt, helt fantastiskt, säger Janice Clark till Publishers Weekly angående hur hon själv har bidragit till bilderbokens nya succéstatus.

Under hösten har flera andra klipp med denna högläsande skotska mormor dykt upp på Youtube och Youtube-kanalen The Scottish Granny har idag över 17 000 prenumeranter. Hon har också en  Facebook-sida med runt 60 000 följare.

Fram till idag har det första Youtube-klippet visats över 1,7 miljoner gånger och när man tittar på det förstår man varför. Det är omöjligt att inte börja fnissa när lille Archers mormor skrattar så att tårarna rinner!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.