ANNONS

Högläsande mormor blev Youtube-kändis – och satte fart på bokförsäljningen

Här läser Janice Clark The Wonky Donkey för sitt barnbarn. Det är ingen tvekan om vem som uppskattar boken mest ... Foto: Skärmklipp från Youtube-kanalen The Scottish Granny.

”The Scottish Granny” blev ett internationellt fenomen på Youtube i somras. Nu kommer boken hon läste för sitt barnbarn i nytryck – i nära en miljon exemplar.

I augusti 2018 läste skotska Janice Clark en saga för sitt barnbarn och höll på att fullständigt bryta ihop av skratt. Dottern filmade den härliga stunden och lade upp klippet på Youtube – vilket var startskottet för ett enormt uppsving för försäljningen av boken ifråga.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Det handlar om den nyzeeländska bilderboken The Wonky Donkey, skiven av Craig Smith och illustrerad av Katz Cowley, som kom ut 2009. Med nästan 10 år på nacken fanns boken inte längre i tryck när Janice Clark, så kallad The Scottish Granny, blev ett viralt fenomen.

Intresset för boken blev så stort att det amerikanska förlaget Scholastic har beställt 900 000 exemplar av The Wonky Donkey, skriver Publishers Weekly. Boken finns inte översatt till svenska – men kanske är det inte en omöjlighet att något förlag nappar på denna sena men stora internationella succé?

– Det är fantastiskt, helt fantastiskt, säger Janice Clark till Publishers Weekly angående hur hon själv har bidragit till bilderbokens nya succéstatus.

Under hösten har flera andra klipp med denna högläsande skotska mormor dykt upp på Youtube och Youtube-kanalen The Scottish Granny har idag över 17 000 prenumeranter. Hon har också en  Facebook-sida med runt 60 000 följare.

Fram till idag har det första Youtube-klippet visats över 1,7 miljoner gånger och när man tittar på det förstår man varför. Det är omöjligt att inte börja fnissa när lille Archers mormor skrattar så att tårarna rinner!


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se