fbpx

Studentbokhandeln i Uppsala läggs ner

Uppsala tappar en bokhandel när Studentbokhandeln stänger i februari 2019. Foto: iStock.

Uppsala studentkårs styrelse har fattat beslut om att avveckla Studentbokhandeln i Uppsala. Minskad efterfrågan på böcker har bidragit till mångmiljonförluster för bokhandeln de senaste åren.

– Det är ett mycket tråkigt beslut som, sett till sitautionen, är helt nödvändigt. Bokhandeln har under mer än ett halvsekel erbjudit tillgänglig och billig kurslitteratur till våra studenter. Den ekonomiska situationen blev till slut ohållbar och därför valde vi som ägare att ta ansvar för situationen och avveckla verksamheten, kommenterar Uppsala studentkårs ordförande Ludvig Lundgren på studentkårens hemsida.

Studentbokhandeln AB har bedrivits sedan 1963 i syfte att erhålla kurslitteratur för studenterna vid Uppsala universitet. Konkurrens från både nätbokhandel (även om Studentbokhandeln haft en egen webbshop) och försäljning av begagnad kurslitteratur samt en ökad digitalisering av utbildningsmaterial gör det tufft.

På fem år sjönk omsättningen från 20,5 Mkr (2013) till 17,2 Mkr (2017) och framför allt har de fyra senaste boksluten inneburit röda siffror och en total förlust på 4,5 Mkr.

ANNONS

– Efter att Uppsala akademiförvaltning gått in med tillskott under de senaste åren för att täcka upp för bokhandelns förlust har man sett att situationen ändå inte vänt. När vi såg siffrorna för höstförsäljningen var de faktiskt sämre än de varit året innan. Då började vi kolla på olika alternativ, bland annat att ha bokhandeln i kårhuset. Inte ens det alternativet skulle kunna vända trenden och öka efterfrågan, säger Ludvig Lundgren till UNT som rapporterade om nyheten i morse.

”Uppsala studentkår är bolagets majoritetsägare och har således en avgörande röst i frågor som rör bokhandelns framtid. Under de senaste åren har efterfrågan på böcker hos bokhandeln minskat vilket har inneburit att företaget har försatts i en svår ekonomisk situation. Uppsala Studentkårs styrelses bedömning är att studenternas efterfrågan på kurslitteratur från bokhandeln är för låg för att bolaget ska vända den negativa trenden. Med anledning av detta har kårstyrelsen till bokhandelns styrelse framfört sin avsikt att bokhandeln ska avvecklas med omedelbar verkan. Avvecklingen har påbörjats. På studentkårens fullmäktige den 13:e november kommer ledamöterna fatta ett formellt beslut om att aktiebolaget ska avvecklas”, skriver Studentkåren vidare på sin hemsida.

Avvecklingen av bokhandeln har redan påbörjats. Tanken är dock att stänga i februari efter att kursboksförsäljning till vårterminen är genomförd.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.