fbpx

Välkände författaren Magnus Utvik blir kommunförfattare i Strängnäs

Svenska kommuner tar nya grepp för att nå fram till medborgarna, och det senaste är att flera av dem anställt så kallade kommunförfattare. Nu är det Magnus Utviks tur i Strängnäs. 

I dagarna meddelades det att Strängnäs knutit till sig Magnus Utvik, för att han som författare ska få igång vuxnas skrivande i olika former.

Hela projektet finansieras med medel från Statens Kulturråds satsning ”Stärkta bibliotek”, och Magnus är på plats på nya jobbet från 1 oktober 2018. Anställningen är på ett år.

ANNONS

Kulturchefen Christer Hermansson säger:

– Jag är glad över att vi har rekryterat en sådan etablerad och skicklig författare som Magnus Utvik. Han har dessutom en stor litteraturkännedom och erfarenhet som skrivpedagog. Jag tror det blir ett lyft för vuxnas skrivande i kommunen.

Magnus kommer att arbeta tillsammans med litteraturutvecklaren Peter Björkman och tillsammans ska de skapa skrivaktiviteter på olika platser i Strängnäs. En av sakerna som ska göras är en antologi med texter, skrivna av folk i kommunen. Beräknad publicering blir någon gång under hösten 2018.

ANNONS

Boktugg tog kontakt med Magnus Utvik för att höra hur han ser på sitt nya uppdrag, och hur han fick nys om jobbet. Magnus säger:

– Det var en annons som jag svarade på. Jag mötte kulturchefen Christer Hermansson och Peter Björkman som är litteraturutvecklare och bibliotekarie vid ett möte i Strängnäs. Vi diskuterade vad man kan göra som Kommunförfattare. Vi resonerade väldigt lika. Kort tid efter mötet fick jag jobbet.

Och nu kommer det att hända saker framöver. Särskilt lyfter Magnus att han tycker det är viktigt att vi alla får växa och utvecklas i samarbete med andra.

– För mig är det en härlig utmaning att få vuxna som aldrig har skrivit att skriva, säger han till Boktugg. Till största del handlar det om att få vuxna att gestalta sina drömmar, sitt liv och erfarenheter av att leva i Strängnäs kommun.

Allt det kommer att resultera i tidigare nämnda antologi. Förhoppningen är, som Magnus säger, att invånarna ska växa genom litteratur och skrivande. Litterärt skapande förhöjer livskänslan och det vinner alla i kommunen på.

Magnus har annars precis varit aktuell med sin bok ”Partiet på kant med (v)erkligheten”, så sent som i augusti i år. Han har varit runt i Sverige och pratat om den i olika sammanhang, men några nya skrivprojekt finns det inte tid och kraft till för tillfället.

– Men efter tiden i Strängnäs kommer jag att vara sugen igen, säger Magnus. Nu ser jag fram emot att ta med familjen till olika ställen i kommunen, så att de lär känna Strängnäs med omnejd.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Stäng meny