ANNONS

Magnus Utvik: ”Mitt program blir bättre än Gomorron Sverige!”

Magnus Utvik. Foto: Eva Lindblad

SVT-recensenten Magnus Utvik fortsätter som bokrecensent. I podcasten Utvik & Böcker kommer han varje vecka samtala med en författare och ge boktips.

När SVT gjorde om sitt morgonprogram och skar ner på bokrecensionerna frågade sig Magnus Utvik vad han skulle göra härnäst. Han sökte jobb som kock på en bowlinghall, vilket snappades upp av en journalist och rubriken ”Bokrecensent blir bowlingkock” spreds runtom i media.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Många människor gav mig sitt stöd. Jag tyckte väl inte det var något fel med att jobba på en bowlinghall, men egentligen var jag mer sugen på att fortsätta jobba med böcker. Det är ju det jag älskar och har ägnat mig åt de senaste 18 åren, säger Magnus Utvik.

Då blev han lägligt nog kontaktad av Vulkanisterna (bolaget bakom bland annat Vulkan förlag och Lava förlag). De ville starta en bokpodd och ville att Magnus skulle leda den.

– Jag är en väldigt gammalmodig människa som fortfarande läser pappersböcker, och jag kunde absolut ingenting om podcasts. Jag visste knappt vad det var för något. Men jag lyssnade in mig på olika bokpoddar och kom fram till vad jag tyckte om och inte tyckte om.

Magnus berättar att han är ute efter ett djup i sina författarsamtal och att han tycker det är spännande när författarna vågar gå utanför sin comfort zone. Och så blir det boktips förstås.

ANNONS

Det första avsnittet av Utvik & Böcker som gästas av Cecilia Gyllenhammar släpptes den 6 september, och enligt planen ska det komma ett nytt avsnitt varje vecka. Målet är att bli den största bokpodden i Sverige. För varför sikta lågt?

– Till en början var bokförlagen lite tveksamma till om de fortfarande skulle skicka recensionsexemplar till mig, men nu ser de att jag fortsätter vara aktiv som recensent. Jag får hem 20–25 böcker i veckan, så jag har att välja bland.

Hittills har Magnus själv gjort urvalet av författare till podden. Han väljer personer som han själv tycker är intressanta och som är aktuella med nya böcker. Tanken är en mix av författare i olika genrer. Flera gäster är inplanerade, bland annat psykoterapeuten och sexologen Linn Heed som kommer att prata om sin resa till Korea för att hitta sina biologiska föräldrar.

– De jag har varit i kontakt med hittills tycker det känns uppfriskande att äntligen få prata ut och få tala till punkt utan att snegla på klockan. Avsnitten kommer landa på mellan 30 och 45 minuter, vilket är längre än man vanligtvis får synas och höras i bruset.

För att det ska bli intressant för lyssnarna tycker Magnus det är viktigt att han själv går igång på ämnet. Det krävs också att han läser in sig ordentligt på personen som han ska samtala med.

– Något annat vore föraktfullt mot författaren.

Sammanfattningsvis menar Magnus att Utvik & Böcker tar över där Gomorron Sverige slutade, fast ”längre och ännu bättre”.

– Först såg jag bokpodden som en förlängning av Gomorron Sverige men nu känner jag att Utvik & Böcker är något nytt, ett både bredare och djupare program. Det första avsnittet med Cecilia Gyllenhammar har allt det.

Yukiko Duke, Magnus före detta recensentkollega från SVT, har på sitt håll startat en Youtubekanal där hon bjuder tittarna på boktips.

– Jag tror att Yukiko och jag har lite olika inriktning, lite olika målgrupp. Kanske blir det en viss konkurrens, men förhoppningsvis kommer hennes Youtubekanal och min podd att dra varandra, säger Magnus Utvik.

Här hittar du bokpodden Utvik & Böcker.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se