ANNONS

Noveller som dansbandslåtar av kända författare sätter tonen i Värnamo

Lars Alkner Foto: Privat

Nyöppnade stadsbiblioteket på Gummifabriken i Värnamo får sitt eget soundtrack av författarna Johanna Thydell, Magnus Utvik, Hanna Hallgren och Katarina von Bredow. 

Fyra välkända författare, alla med anknytning till Värnamo och Småland, bidrar med nyskrivna alster när den gamla Gummifabriken i Värnamo slår upp dörrarna till stadens nya kulturnav. Kompositören Peter Nord, som gjort musik till bland andra Lasse Stefanz, Matz Bladhs och Flamingokvintetten, har producerat musik som författarna Johanna Thydell, Magnus Utvik, Hanna Hallgren och Katarina von Bredow sedan fått textsätta i syfte att ge litteraturen nya vägar och former. Initiativtagare är kulturchefen Lars Alkner, fd jounalist och redaktör, som vill hitta nya sätt för kulturgenrer att mötas på.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Jag hade haft idén i många år, säger Lars. Nu när vi flyttar in i Gummifabriken och låter den bli en kulturell mötesplats vill vi förkroppsliga det kreativa mötet på något sätt. Värnamos bibliotek flyttar också till Gummifabriken och ett dansgolv fanns redan i den så kallade Livesalen så alla förutsättningar var på plats. Det är roligt att gå utanför bekvämlighetszonen och tvinga in saker i andra format än de normalt sett uttrycks i och nu låter vi dessa två världar mötas på detta vis. Det blir ett helt nytt sätt att presentera litteraturen, som dansanta små noveller.

Lars valde med omsorg de lokala aktörerna, noga med att samtidigt inte tumma på kvalitén.

– Peter skrev musiken och sedan fick författarna fria händer, säger Lars. De kunde hela tiden bolla med Peter och alla fyra kom fram till att detta var bland det roligaste de gjort men också det svåraste. Dansband är av tradition berättande sånger där texten är väldigt hörbar. Dessutom tror jag genren ger en kontrast till litteraturen som man inte hade fått med exempelvis popmusik. Det känns i alla fall som att litteraturälskaren och dansbandsälskaren ligger längre från varandra än den som lyssnar på pop eller rock. Det är ett spännande möte i en bra form.

Kommunen ser en långsiktig vinning med att låta litteraturen ta plats på den annorlunda scenen samtidigt som det riktar en extra strålkastare mot det nya biblioteket. Låtarna finns redan nu på Spotify men kommer att kunna köpas på en samlings-CD och lyssnas till live den 21 april när det nya stadsbiblioteket invigs.

ANNONS

– Det blir först författarsamtal i biblioteket med författarna hela dagen och på kvällen blir det danskväll med cd-släpp, säger Lars. Kulturförvaltningen har varit pådrivande i detta och även om vi får in lite pengar på skivförsäljning och biljetter är det inget vinstprojekt, utan ett sätt att lyfta både Gummifabriken, biblioteket och litteraturen. Jag vill tro att formen gör att många som annars inte skulle läsa böcker nu tar del av det. Idag finns en hård konkurrens om människors tid och man måste bredda sig och hitta nya sätt att ge biblioteken och litteraturen uppmärksamhet på.

Så här säger de medverkande författarna om projektet:

Katarina von Bredow som skrivit bland annat Syskonkärlek, Som jag vill vara och Flyga högt:
”När jag bestämde mig för att sluta vara pretentiös och istället ha kul, precis som man i bästa fall kan göra när man dansar, blev det ett av de roligaste uppdrag jag har haft.”

Johanna Thydell som skrivit bland annat I taket lyser stjärnorna, Det fattas en tärning och Dumma teckning:

”Ett intressant och utmanande språkbygge och dessutom något av det roligaste jag gjort.”

Hanna Hallgren som skrivit bland annat Ett folk av händer, När lesbiska blev kvinnor och Det som övar annorlunda likt ett hjärta:
”Det var svårare — och roligare — än jag först trott. Lätt att snubbla på stavelserna, och att skriva för långsamt till snabb musik.”

Magnus Utvik som skrivit bland annat Jorden, Hata regnet, hata livet och Genom mörkret går jag med dig tillsammans med ditt mörker:
”Mycket svårare än jag trodde. Det är ett riktigt hantverk.”

Spotifylyssnare som vill höra låtarna redan nu kan gå in här och få prov på de musikaliska novellerna.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se