ANNONS

Söndagstuggare: Ann Ljungberg om att gå från idé till bok

Ann Ljungberg (till vänster på bilden i mitten) fick med sig ett flertal författare på resan från idé till bok som resulterade i att de hade bokrelease på löpande band i montern på Bokmässan i Göteborg 2018.

Ann Ljungberg ville hinna få ut en ny bok till Bokmässan i Göteborg. Därför samlade hon ihop ett gäng andra författare med samma idé för att de skulle kunna sporra varandra. Sex månader senare blev det final med bokreleaser i en monter på mässan.

Från bokidé till bokmässa

Text: Ann Ljungberg

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

I våras slog det mig – jag ville ha med en bok till bokmässan i Göteborg för första gången på flera år. Jag hade inte en rad skriven, men en bra idé. Och jag tänkte att om jag bara får med mig några andra författare så ska det gå vägen.

Där föddes projektet ”Från Bokidé till Bokmässa” och till min lycka blev vi ett helt gäng författare som på bara sex månader skulle skriva och producera böcker till slutet av september. Med ett så hårt tempo behövs massor av stöd.

Varje vecka hade vi flera gemensamma skrivpass. Vi träffades online, berättade under några minuter vad vi ämnade skriva denna dag och hade sedan kamerorna på när vi skrev. Om någon tappade inspirationen var det bara att titta upp på bilden av alla som skrev och få energi att fortsätta.

På måndagar träffades vi i ett mastermindmöte, vilket innebar att alla kunde ställa frågor och få hjälp med något de kämpade med just då – skrivande, förberedelse inför utgivning, marknadsföring med mera. Ingen skulle lämnas på efterkälken.

ANNONS

Alla som satsade på att vara med på mässan tilldelades professionell hjälp från Litterära Konsulter: lektör, redaktör, korrekturläsare och bokdesigner ingick i varje bokproduktion.

Det hela blev ett stort kulturprojekt – där tio författare faktiskt lanserade sina böcker på bokmässan och många andra var med och stöttade samtidigt som de skrev på sina egna böcker.

När vi väl stod på bokmässan insåg jag hur stort och viktigt projektet hade varit för de inblandade. Vilken lycka att se alla nyfödda böcker och stolta författare! Alla fick en egen tid för lanseringsaktivitet i montern och jag intervjuade de flesta. För många var det lite läskigt att ställa sig på scen och prata men vi hade tränat innan genom att göra intervjufilmer om respektive bok.

Flera av författarna blev också egna företagare och startade egna förlag under projektet, vilket de också fick stöd för med kurser och samtal.

AnnChristin Winnermyhr hade jobbat ensam med sin bok Bibeln säger: Kvinnor kan! under flera år och var en av de författare som äntligen kunde färdigställa sin bok. ”Att delta i projektet innebar att jag helt plötsligt fick skrivarvänner och experter som hjälpte mig att bli klar med min bok, vilket jag inte skulle ha klarat av själv, det blev en trygg resa från manus till bok.”

De flesta i projektet gav ut sina böcker via digitaltryck men Mia Mellström valde att trycka upp en upplaga eftersom hon ville ha hårt omslag på sin barnbok Gulnäsa – Äventyr i Spännings-spannen. Hennes tankar som grott under lång tid tog form och blev verklighet i projektet.

Jag var en av de få som INTE blev klar med min bok, trots allt 😊 – när sommarvärmen var som mest tryckande var det flera som började vackla och jag ställde mitt eget skrivande åt sidan för att hjälpa andra att bli klara. Men nästa år, då …! Då startar vi redan i januari och jag har massor av nya idéer och hjälp av projektplanen som vi har slipat på tillsammans under 2018 … Jag har till och med lovat att betala böter till de medverkande detta år om jag inte blir klar!

Om gästbloggaren:
Ann Ljungberg
har sedan 2004 varit verksam som lektör, redaktör, skrivkursledare och författarcoach. Nu driver hon företaget Litterära konsulter och arrangerar bland annat en lektörsutbildning.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

Amerikanska författaren Terry Goodkind är död

Terry Goodkind är mest känd för sin fantasyserie Sanningens svärd (Sword of Truth) vars första elva delar översattes till svenska (uppdelade i totalt 25 delar) av B Wahlströms och Damm förlag under 90- och 00-talen. Serien har sålt i över 25 miljoner exemplar världen över och blivit översatt till fler än 20 språk. Den låg också till grund för tv-serien Legend of the Seeker som sändes 2008–2010.
Goodkind hade dyslexi och började skriva först som 45-åring. Han debuterade år 1994 med Wizard’s first rule (Sökaren och Trollkarlens första regel i den svenska översättningen).

Läs hela artikeln »