Rollspelsförlagen Fria Ligan och Nya Järnringen slås ihop

Tomas Härenstam, en av grundarna till förlaget Fria Ligan, på Bokmässan 2017. Foto: Boktugg

Fria Ligan och Nya Järnringen, två av Sveriges ledande rollspelsförlag, blir ett. Det nya bolaget, som kommer att heta Fria Ligan, planerar flera storsatsningar både i Sverige och internationellt.

– Vi är otroligt glada att sammanslagningen äntligen är på gång. Vi har alltid trivts bra ihop, respekterat varandras arbete och inställning till det vi håller på med. Tillsammans blir vi starkare, bättre och mer effektiva. Dessutom kommer vi att ha ännu roligare på jobbet, säger Fria Ligans Tomas Härenstam i ett pressmeddelande.

Sammanslagningen har föregåtts av diskussioner i flera år. I praktiken arbetar de två teamen redan tillsammans, med tidigare Järnringenmedlemmar involverade i vad som tidigare var Fria Ligans projekt, och vice versa. Med sig in i det gemensamma bolaget tar Järnringen det hyllade fantasyrollspelet Symbaroum, som nu blir en del av Fria Ligans utgivning tillsammans med prisbelönta titlar som Mutant: År Noll, Coriolis och Ur varselklotet, samt de kommande Svärdets sång och brädspelet Crusader Kings.

De båda förlagen har även en lång gemensam historia. Fria Ligan uppstod från början som en grupp frilansare för Järnringen för tio år sedan, i det uttalade syftet att fortsätta publicera material till spelen Mutant och Coriolis, som det dåvarande Järnringen Förlag efterlämnade när det avvecklades. Att dessa två spel fortfarande finns bland de licenser som Fria Ligan arbetar med ses som positivt av arvtagarna i det omstartade bolaget Nya Järnringen.

– Det finns väldigt mycket glädjande med denna sammanslagning. Men självklart kittlar tanken på att återigen få jobba med Mutant och Coriolis lite extra. Coriolis skapades ju av oss, och är på sätt och vis det barn vi aldrig fick se växa upp. Även Mutant har en särskild plats i våra hjärtan; mutant-Skandinavien var halva vår värld i väldigt många år, säger Järnringens Mattias Johnsson Haake.

Fria Ligan har som Boktugg tidigare berättat haft stora framgångar internationellt med flera Kickstarter-kampanjer som dragit in miljonbelopp. Förra året ökade Fria Ligan AB sin omsättning till 16,4 Mkr (7,1 Mkr 2016) samtidigt som Nya Järnringen AB omsatte 1,9 Mkr (1,3 Mkr).

Det gemensamma bolaget kommer att heta Fria Ligan, eller Free League Publishing på den internationella scenen. Bolagens bakgrund till trots beslutades detta i full samstämmighet. Fria Ligan har en längre historia på den internationella scenen och har hunnit bygga ett större nätverk bland såväl spelare som affärskontakter. Dessutom är namnet hämtat från en företeelse i rollspelet Coriolis, som initialt utvecklades av Järnringen-medlemmar.

Spelare och läsare kommer till en början inte att märka mycket av att de två förlagen nu blir ett, utöver att Symbaroum-produkter nu kommer att finnas i Fria Ligans webshop. Produkter och varumärken kommer att fortsätta utvecklas på samma sätt som tidigare, bara det att planeringen nu sker gemensamt. Ambitionen är att även framgent arbeta med såväl egna varumärken som licenser, samt att lansera huvudparten av produkterna på både svenska och engelska.

Vilka övriga projekt Fria Ligan tänker ta sig an i framtiden kommer att klarna under första halvåret 2019, när sammanslagningen är fullt genomförd.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL