E.P. Uggla skriver Drakar och Demoner åt Bonnier Carlsen i Fria Ligan-samarbete

Författaren E.P. Uggla och illustratören Johan Egerkrans ligger bakom en ny ungdomsbok baserad på rollspelet Drakar och demoner. Foto: Stefan Tell.

Fria Ligan släpper i höst en ny utgåva av rollspelet Drakar och demoner. Samtidigt släpps i samarbete med Bonnier Carlsen en barn- och ungdomsbok som utspelar sig i Drakar och Demoners värld skriven av E.P. Uggla.

– Jag är en av de där rollspelsnördarna som tokälskade Drakar och Demoner. Det är svårt att kunna önska sig något mer än att nu faktiskt få skriva en bok i den världen, säger E.P Uggla, författare av boken, i ett pressmeddelande.  

Drakar och Demoner. Uppvaknandet utgår från den värld som skapats i rollspelet Drakar och Demoner, som blev ett fenomen under tidigt 80-tal. Med spänning, äventyr och skicklig berättarteknik tätnar intrigerna och mysterierna i Uppvaknandet som riktar sig till mellanåldern. Med befriande humor och det bästa från rollspelsvärlden är boken en välkommen läsning i fantasygenren.

Fria Ligan skapar en nyutgåva av bordsrollspelet som både är en hyllning till arvet från 80-talet och en vidareutveckling, anpassad för rollspel på 2020-talet. Med nylanseringen av spelet har intresset för Drakar och Demoner fått ett starkt uppsving.

Emmelie Pettersén Uggla (E.P. Uggla) är vid sidan av spelnörd och författare utbildad jurist. Hon debuterade 2017 och skriver thrillers, skräck och dystopier för vuxna och unga vuxna. 

Både boken och rollspelet är fyllda av magi, mysterier och äventyr och illustreras av Johan Egerkrans, en av Sveriges ledande illustratörer och skapare av böcker som Nordiska väsenDe odöda och Drakar

– Det här är verkligen ett drömprojekt för någon som älskar att se berättelser ta form. I barnbokssammanhang märks det tydligt att rollspel och skrivande hör ihop, det finns otaliga begåvade författare och illustratörer som har präglats av en uppväxt i spelvärlden, säger Maja Lindqvist, förläggare på Bonnier Carlsen.

Drakar och Demoner. Uppvaknandet släpps den 18 augusti, i samband med releasen av den nya utgåvan av rollspelet Drakar och Demoner.

Om författaren E.P. Uggla
Emmelie Pettersén Uggla (författarnamn E. P. Uggla) är uppvuxen i den lilla skånska byn Vinslöv, men bor idag i Nacka utanför Stockholm. Hon är utbildad jurist och har arbetat med allt från socialrätt till migrationsrätt och krisberedskap. Vid sidan av sina juridikstudier har hon också läst psykologi och idéhistoria vid Stockholms universitet, samt kreativt skrivande vid Harvard Extension School i Boston.
Emmelie är författare till den apokalyptiska romanen Första hösten: Blå gryning, den postapokalyptiska romanen Första Hösten: Röd skymning samt de dystopiska ungdomsromanerna Felet med Eden och Fallet från Eden. Hon har även bidragit till ett antal novellantologier samt skrivit manus till den populära podcasten Mytologier

Om illustratören Johan Egerkrans
Den kritikerrosade illustratören och författaren Johan Egerkrans bor på Södermalm i Stockholm och illustrerar både sina egna och andras böcker. Med en bakgrund inom dataspels- och rollspelsvärlden har han en stor fascination för myter, vidunder och det övernaturliga, men även för dinosaurier och andra urtidsdjur. Han debuterade 2005 med boken Taggtråds-Tim och har sedan dess illustrerat över hundra böcker.
Nordiska väsen var Johans stora genombrott och debut som författare. Praktverket följdes sedan upp av Nordiska gudar, De odöda och den nyligen släppta Drakar. Idag är Johan Egerkrans en av Sveriges ledande illustratörer.

Om rollspelet Drakar och Demoner

Drakar och Demoner släpptes i sin första utgåva 1982 av Äventyrsspel, och var länge det dominerande svenska bordsrollspelet.  Den nya utgåvan av det legendariska rollspelet är en hyllning till arvet från 80-talet och en vidareutveckling grundad i Fria Ligans internationellt hyllade speldesign. I samma anda som de tidigare spelen har äventyren skapats med glimten i ögat och spelet är fyllt av underfundig humor, även om äventyren är rejält utmanande.

Huvudskribent och projektledare för nya rollspelet Drakar och Demoner är Tomas Härenstam och bland skribenterna finns författaren Niklas Natt och Dag. Spelets huvudillustratör är Johan Egerkrans.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.