Jennie Sjöström: Libris tappade försäljning när egna nätbokhandeln lades ner

Jennie Sjöström, förlagschef på Libris. Foto: Anna Rönnqvist

Norska ägarna har beslutat om radikal nedskärning av personalstyrkan på Libris vilket fick Jennie Sjöström, vd och förlagschef, att säga upp sig. Hon hittar flera skäl till förlagets omsättningstapp de senaste åren.

Åtta anställda ska bli två efter nedskärningen på Libris var beskedet från de norska ägarna Mentor Medier tidigare idag.

Ni gjorde förlust 2017 på drygt två miljoner kronor, hur har 2018 utvecklats för er?
– Våren har varit fortsatt svag, men hösten har visat på en bättre utveckling, säger Jennie Sjöström, förlagschef och vd som lämnade in sin avskedsansökan i samband med beslutet.

Det är en extrem nedskärning, är tanken att utgivningen ska minska eller vad är planen?
– Ja, tanken är att utgivningen ska minska till ca 15 titlar per år.

Libris har tappat nästan tio miljoner kronor i omsättning mellan 2012 och 2017, från 25,7 Mkr (2012) till 15,5 Mkr (2017). Jennie Sjöström tillträdde hösten 2015.

– När jag gick på hösten 2015 hade man precis lagt ner den egna nätbokhandeln, och det som vi ser väldigt tydligt i backspegeln är att det inte var ett positivt beslut för Libris. Vi har inte lyckats hämta upp den försäljningen som vi förlorade i och med den kanalen. I vanliga återförsäljningsled har försäljningen legat relativt stadig. Men i och med att en försäljningskanal försvann så tvärt så fylldes vårt lager på lite för snabbt.

Förlaget tog beslutet att flytta från Örebro till Stockholm, vilket skedde förra året. Förhoppningen då var att det skulle spara tid och pengar eftersom många samarbetspartners fanns i Stockholm.

– En anledning till att vi haft det tufft var att vår flytt till Stockholm tog mycket tid och kraft i anspråk och vi kom lite efter i vår produktionstakt, säger Jennie.

Ytterligare ett problem för Libris har varit den svaga kronan.

Och hur står det till med utgivningen, vad har gått mindre bra?
– Om man ska nämna någon genre som haft det lite tuffare så är det den rena teologigenren, säger Jennie.

Libris har redan tidigare försökt anpassa kostymen till den minskade omsättningen.

– Vi har under dessa tre år minskat personalstyrkan med två personer och gjort stora besparingar i övrigt, men det har inte vägt upp försäljningstappet.

Vad ska du själv göra nu?
– Först ska jag gå med min hund i skogen och sörja en stund, och sedan ska jag börja se mig om efter ett nytt jobb i förlagsbranschen, som jag ju ändå älskar, säger Jennie Sjöström.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL