fbpx

Kerstin Aronsson tar nya tag i bokbranschen

Kerstin Aronsson Foto: Ola Kjelbye

Efter en konkurs och påföljande tid av sörjande är Kerstin Aronsson tillbaka på banan igen. Nu tar hon ett nytt grepp och ger sig in i branschen ur andra vinklar.  

När Kerstin Aronssons förlag Kabusa gick i konkurs för ett år sedan tog Kerstin en timeout från bokbranschen. Efter att turbulensen lagt sig kommer hon nu igen med kraft från ett helt nytt håll.

— Det som hände var naturligtvis otroligt sorgligt men det är inte så mycket att göra åt så jag försöker titta framåt och göra nya saker, säger Kerstin.

ANNONS

Kerstin sörjer inte bara sitt gamla förlag utan hela den gamla bokbranschen. Samtidigt ser hon ingen anledning till att låta det bromsa upp hennes planer framöver och hennes fokus ligger på att hitta nya sätt att verka på.

— Jag har funderat på hur jag kan ta tillvara på all min kunskap och mina erfarenheter, säger Kerstin. Jag vill jobba med att förmedla saker som är spännande och det som ligger i gränslandet kring det redaktionella arbetet med litteraturen.

Som en trampolin in i det nya fick Kerstin frågan från Dalslands Turist AB om hon inte ville ta hand om produktion och utgivning av Dick Harrisons bok om Dalslands historia i våras.

— Det blev ett bra avstamp, en riktig drömstart på ett nytt liv, säger Kerstin. Jag håller mycket av Dalsland och förfrågan om att producera och ge ut boken gav energi åt ett tilltufsat förläggarhjärta.

Boken Dalslands historia gavs ut den sista augusti och Dick har precis avslutat en fullsatt jubelturné med fem nedslag i det dalsländska landskapet. Formatet var en veckoturné som gick hem hos den dalsländska befolkningen, över 800 besökare kom för att lyssna:

— Det är otroligt många år sedan det kom en bok om Dalsland så boken fyller ett tomrum, säger Kerstin. Responsen från publiken var mycket entusiastisk och det ser man inte minst på bokförsäljningen. Vi tryckte en upplaga om 3 000 exemplar och tänkte att det skulle räcka i fem år men det gjorde det uppenbarligen inte, så nu trycker vi 2 000 till.

Boken har fått nationell spridning tack vare bokklubbar och är populär eftersom den inte bara speglar Dalslands historia utan också hela Sveriges. Hon fortsätter:

— Jag och min man Bue Nordström har fler bokplaner med koppling till Dalsland framöver och jag hoppas att de, precis som Dalslands historia, ska vara sådana som inte ingår i branschcyklerna utan får finnas länge.

Från utställningen.
Foto: Kerstin Aronsson

I framtiden vill Kerstin vidga det litterära perspektivet och använda sig av nya grepp som ligger utanför de traditionella bokpärmarna. Hon startade redan i somras med en utställning vid akvedukten i Håverud – ett av Dalslands största besöksmål – med att göra en slags rumslig bok.

— Den bestod av föremål och planscher och det var oerhört spännande att få arbeta med den eftersom den hade helt andra avväganden än en vanlig bok, säger Kerstin. Jag är väldigt stolt över resultatet och även om jag en gång sa att jag i nästa liv ska tillverka sockor för att det är mycket lättare än böcker, så överger jag uppenbarligen inte bokbranschen. Jag och Bue har flyttat till ett nytt kontor vid Bäckefors gamla bruk och därifrån arbetar vi nu med fler utställningsidéer och bokplaner som kommer avslöjas framöver.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny