fbpx

Brukets papper&bok – ny sommarbokhandel invigd i Fegerfors bruk

Ett nedlagt pappersbruk blir arenan för Brukets papper&bok i Dalsland. Bokhandeln kommer bara finnas på sommaren men med sin unika plats och ett omsorgsfullt valt utbud hoppas ägarna Kerstin Aronsson och Bue Nordström kunna möta strömmen av turister. 

I lördags invigdes Brukets papper&bok i Fengerfors bruk i Dalsland. Portvaktarstugan till bruket som lades ner på 70-talet kommer under sommaren att förvandlas till en bok och pappershandel och initiativtagarna är förläggaren Kerstin Aronsson och bokhandlaren Bue Nordström. Kerstin har bl a startat Kabusa Böcker och Bue har tidigare varit bokhandlare i Danmark men arbetar nu i butiken på Göteborgs konstmuseum.

– Vi ville slå samman våra kunskaper och gör det genom att starta en sommarbokhandel, säger Kerstin. Redan förra sommaren pratade vi med brukets ägare som genom vår idé också fick en anledning till att renovera upp portvaktarstugan. Under somrarna är bruket öppet för allmänheten och som Dalslands tredje största besöksmål finns redan ett flöde av besökare som kommer dit.

ANNONS

I den lilla boklådan kommer det att finnas ungefär 150 titlar av vad Kerstin beskriver som “trevlig sommarläsning”. Det är romaner, lite facklitteratur, barnböcker men också fantasy och science fiction.

– Det passar så bra med pappersbruket, säger Kerstin. Från de sista produktionsåren finns det papper kvar som vi kommer att sälja och vi har också tagit in en del pappersmaterial utifrån. Dessutom har vi lite roliga grejor som bokstöd, pappersknivar, skrivmaskiner och sånt.

Att paret Aronsson/Nordström tycker om att förgylla med detaljer råder ingen tvekan om. Som en extra service har tre förläggare – Helene Atterling på Wahlström&Widstrand, Casia Bromberg på Brombergs förlag och Svante Weyler på Weyler förlag – fått ge sina tips på vad man ska läsa under sommaren. Dessutom kan den som vågar chansa få en litterär blind date med sig.

ANNONS

– Kunderna kan köpa en redan inslagen bok med bara några ledord på omslagspappret, berättar Kerstin. Det är så ofta man ger bort en bok och undrar vad mottagaren ska tänka. Eller så får man en bok och undrar varför de valde just den. Genom att bara gå på ledorden blir man ganska ansvarsfri, tillägger hon med ett skratt.

Kerstin och Bue har skrivit ett tvåårskontrakt med bruket – sedan ska de utvärdera hur det gått. Fram till midsommar är butiken öppen på helgerna för att där efter hålla öppet varje dag fram till den 13:e augusti. Sedan avslutas sommaren åter med helgöppet tom augustis slut.

– Det är spännande att vara på den här sidan i bokbranschen, säger Kerstin. Vi hade smygöppet förrförra helgen. Medan vi stod och packade upp och prismärkte kom människor in och det är roligt att höra deras spontana reaktioner, lyssna till vad de tycker och tänker.

kyckling
Kulturkycklingen i egen hög person.

På lördagens officiella invigning blev det trängsel i bokhandeln och kaka och bubblor serverades till gäster från när och fjärran. Dessutom avtäcktes brukets maskot Kulturkycklingen. Han är en ömtålig varelse som bor i butiken, gillar jazz och läser italiensk poesi.

– Det är Bue som byggt upp Kulturkycklingens lilla värld, ler Kerstin. Kycklingen kommer att sitta där inne med sina miniatyrböcker som han har en förkärlek till. Det låter helt galet men vi tycker om att göra sådana små saker.

 ❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny