Bokförlaget Arena öppnar bokshop i Malmö

Arenas bokshop i Malmö. Foto: Jörgen Nordqvist

Arena flyttar till nya lokaler och passar på att öppna en liten bokhandel i ett före detta galleri. Ambitionen är att skapa en mötesplats för kultur och design.

Det var i samband med att Bokförlaget Arena, som ger ut illustrerad facklitteratur, skulle flytta sitt kontor som de fick möjlighet att hyra en butikslokal på Båstadsgatan 4 i Malmö. Beslutet att öppna en bokshop berodde med andra ord till stor del på lokalen de hittade.

– Vi hade egentligen inga planer på att öppna en bokshop men när tillfället gavs var det för svårt att motstå. Det är också ett sätt för förlaget och våra samarbetspartners att visa upp ett sortiment som inte hittar ut till den mer traditionella bokhandeln, till exempel bibliofiler, konstböcker och out-of-print, säger Johanna Ekberg på Arena.

– Förutom rariteter kommer vårt främsta fokus vara böcker inom trädgård, mat, foto, design och konst. Vi kommer också sälja design-köksredskap och på sikt hoppas vi kunna samarbeta med lokala designers som vill visa upp sina produkter.

Den lilla bokshopen har nyligen slagit upp portarna i en före detta gallerilokal som ligger i anslutning till konstgallerier på området Sorgenfri i Malmö.

Har ni planer på evenemang i butiken såsom releasefester eller författarsamtal?
– Absolut, vi kommer dels samordna olika aktiviteter med närliggande gallerier, till exempel Gallerinatten i Malmö, men också anordna egna event. I och med vårt samarbete med gallerierna har vi också tillgång till större ytor om det skulle behövas.

Till en början kommer butiken vara öppen två dagar i veckan, fredag och lördag, samt vid speciella tilldragelser. Bemanningen kommer förlaget delvis själva ansvara för, i samarbete med närliggande gallerier.

– Vi hoppas bygga upp ett nätverk och intresse genom evenemang på Båstadsgatan 4 som gör att folk hittar hit och kommer tillbaka om och om igen! Böckerna är förstås en del i det hela men vi vill också bidra till att skapa en mötesplats för kultur och design, säger Johanna Ekberg.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Bild från invigningen av Arenas bokshop. Foto: Bokförlaget Arena
Bild från invigningen av Arenas bokshop. Foto: Bokförlaget Arena
Bild från invigningen av Arenas bokshop. Foto: Bokförlaget Arena
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL