Leif Mannerström stämmer bokförlaget Arena på en miljon

Leif Mannerström stämmer bokförlaget Arena. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

Kockprofilen Leif Mannerström stämmer Arena bokförlag på mer än en miljon kronor för uteblivna intäkter från självbiografin Kockliv och utebliven royalty för andra böcker, rapporterar HD/Sydsvenskan.

Bokförslaget slår ifrån sig – enligt Arenas styrelseordförande Anders Ekberg är kraven ogrundade och ”rent hittepå”.

Det var i februari 2018 som ett utgivningsavtal skrevs med ett förskott på 1,3 Mkr varav 400 000 kronor skulle utgöras av 2000 böcker á 200 kr/st.

Enligt stämningsansökan ska Mannerström bara ha fått ut 250 000 kronor av de 900 000 kronor han skulle ha fått i förskott för självbiografin. Samtidigt hävdar Mannerströms bolag att royalty för tre andra böcker (Mannerströms stora kokbok (2012), Matens makt (2016) och Mannerströms sill och strömming (2012) inte utbetalats enligt avtal. De två sistnämnda titlarna står dock med Norstedts som förlag i Bokinfos databas.

HD/Sydsvenskan skriver: ”Här hävdar kockens företag att förlaget sålt drygt 1 000 böcker utan att betala den ersättning som avtalats. Utifrån detta ska Arena betala ytterligare 382 030 kronor, menar man.”

Det sistnämnda framstår som en extremt hög royalty ifall de inte lagt på väldigt mycket i ränta, eller om siffran för antalet sålda böcker är fel.

Text: TT/Boktugg

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL