fbpx

NK Jemisin vinner Hugo för tredje året i rad

NK Jemisin, författare till bland annat trilogin The Broken Earth. Foto: Laura Hanifin

Hugo Award för bästa roman tilldelas 2018 författaren NK Jemisin som därmed blir trefaldig vinnare av det prestigefyllda science fiction- och fantasypriset. Många andra kvinnor belönades i övriga kategorier under årets Worldcon i San José.

The Hugo Awards är världens största pris för genrerna science fiction och fantasy och delas ut i en mängd kategorier. Prisutdelningen sker traditionellt under World Science Fiction Convention (Worldcon) som i år ägde rum i San José.

Första pris i romankategorin (Best Novel) går 2018, för tredje gången i rad, till fantasyförfattaren NK Jemisin. Denna gång premieras hon för The Stone Sky, den sista och avslutande delen i hennes Broken Earth-trilogi. År 2016 blev NK Jemisin den första afroamerikan att vinna en Hugo för bästa roman, då för The Fifth Season, del ett i samma serie. Året därpå vann hon samma pris för uppföljaren The Obelisk Gate. Serien är utgiven av Orbit, som även står bakom tre av de andra fem av årets nominerade i romankategorin, och den finns inte översatt till svenska. Uppdatering: Trilogin kommer att ges ut av Norstedts, den första boken släpps våren 2019.

ANNONS

LÄS ÄVEN: NK Jemisin kunde skriva på heltid tack vare fansens stöd

Genrerna science fiction och fantasy har länge dominerats av vita manliga författare, men i och med årets Hugo Awards tycks en annan trend ha etablerat sig på riktigt. Listan över 2018 års vinnare visar upp en bredare mångfald än någonsin tidigare och kvinnliga skapare syns i år bland vinnarna i bland annat kategorierna Best Novella, Best Novelette, Best Short Story, Best Series, Best Related Work och Best Graphic Story.

Även ett pris för bästa ungdomsbok delas ut under Worldcon (dock inte under Hugos flagg). Detta går i år till den nigeriansk-amerikanska författaren Nnedi Okorafor för Akata Warrior. Inte heller hon är utgiven på svenska.

ANNONS

– När den här genren äntligen, om dock motvilligt, erkänner att de marginaliserades drömmar spelar roll och att vi alla har en framtid – så kommer också världen att göra det, säger NK Jemisin.

NK Jemisins tacktal:

Övriga nominerade i romankategorin:

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

The Collapsing Empire, av John Scalzi (Tor)
New York 2140, av Kim Stanley Robinson (Orbit)
Provenance, av Ann Leckie (Orbit)
Raven Stratagem, av Yoon Ha Lee (Solaris)
Six Wakes, av Mur Lafferty (Orbit)

Här finns hela listan över vinnare och nominerade till årets Hugo Awards.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.