Jonny Mattiasson tillbaka som agent – Ramona Fransson såld till Polen

Författarna Kim Kimselius (till vänster, foto: Bertil Knoester) och Ramona Fransson (foto: Linda Lundquist) är de första klienterna för Jonny Mattiasson (i mitten) som gör comeback i bokbranschen som litterär agent.

Jonny Mattiasson är tillbaka i bokbranschen, nu som agent. Än så länge bara med två författare som klienter. Första avtalet är tre böcker av Ramona Fransson till ett polskt förlag.

– Jag har ju en viss kunskap om böcker och har en hel del kontakter runtom i bokbranschen. Jag vet att det finns massor av duktiga författare som inte har en agent så jag har haft planer på att göra något. Jag drog igång i samband med Bokmässan i Göteborg och sedan har jag varit i Frankfurt och Helsingfors, säger Jonny Mattiasson som varit inköpschef på Bokia men slutade i samband med sammanslagningen av Akademibokhandeln och Bokia.

Han har i dagsläget två klienter: Ramona Fransson och Kim M Kimselius, två framgångsrika och produktiva egenutgivare med lång författarkarriär.

– Jag får skynda långsamt. Både Ramona och Kim är jättespännande författare som har en stor backlist. Kim är ju utgiven i flera länder redan, bland annat på Island. Så jag börjar med de två, eventuellt är det några andra på väg in också, säger Jonny Mattiasson.

– Jag kan ju glömma GW och de andra stora bästsäljarna, men samtidigt växer det fram nya författare som kanske inte alltid uppmärksammas.

Han har fått en bra start när tre böcker av Ramona Fransson nu sålts till det polska förlaget Swiat Ksiazki som är ett imprint till Dressler Dublin. Dyrbar kärlek, Iskall hämnd och Mord i Skärhamn är de tre första böckerna i deckarserien om Greger Thulin som totalt omfattar elva böcker.

– Det polska förlaget har redan börjat översätta första boken. Dessutom har de option på hela Ramonas utgivning som utöver de elva böckerna i Thulinserien även omfattar trilogin om Leah Quiller samt en fackbok om barnlöshet och en bok om Ramonas uppväxt och familjehistoria, säger Jonny Mattiasson.

Ramona Fransson släppte i höstas tredje delen av Leah Quiller – Uppgörelsen och skriver just nu på en helt ny deckarserie som kommer under 2019: Hassim & Akkilla.

Så även om han bara har två klienter på agenturen så finns det gott om titelrättigheter att arbeta med.

– Ja, Kim M Kimselius har ju släppt femtio böcker så det är en stor skillnad mot att exempelvis sälja en debutant med bara en enda oprövad bok. Jag kommer inte att jobba heltid med det här ännu men jag hoppas kunna lägga mer och mer tid på det, säger Jonny Mattiasson.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL