ANNONS

Jonny Mattiasson tillbaka som agent – Ramona Fransson såld till Polen

Författarna Kim Kimselius (till vänster, foto: Bertil Knoester) och Ramona Fransson (foto: Linda Lundquist) är de första klienterna för Jonny Mattiasson (i mitten) som gör comeback i bokbranschen som litterär agent.

Jonny Mattiasson är tillbaka i bokbranschen, nu som agent. Än så länge bara med två författare som klienter. Första avtalet är tre böcker av Ramona Fransson till ett polskt förlag.

– Jag har ju en viss kunskap om böcker och har en hel del kontakter runtom i bokbranschen. Jag vet att det finns massor av duktiga författare som inte har en agent så jag har haft planer på att göra något. Jag drog igång i samband med Bokmässan i Göteborg och sedan har jag varit i Frankfurt och Helsingfors, säger Jonny Mattiasson som varit inköpschef på Bokia men slutade i samband med sammanslagningen av Akademibokhandeln och Bokia.

Han har i dagsläget två klienter: Ramona Fransson och Kim M Kimselius, två framgångsrika och produktiva egenutgivare med lång författarkarriär.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Jag får skynda långsamt. Både Ramona och Kim är jättespännande författare som har en stor backlist. Kim är ju utgiven i flera länder redan, bland annat på Island. Så jag börjar med de två, eventuellt är det några andra på väg in också, säger Jonny Mattiasson.

– Jag kan ju glömma GW och de andra stora bästsäljarna, men samtidigt växer det fram nya författare som kanske inte alltid uppmärksammas.

Han har fått en bra start när tre böcker av Ramona Fransson nu sålts till det polska förlaget Swiat Ksiazki som är ett imprint till Dressler Dublin. Dyrbar kärlek, Iskall hämnd och Mord i Skärhamn är de tre första böckerna i deckarserien om Greger Thulin som totalt omfattar elva böcker.

– Det polska förlaget har redan börjat översätta första boken. Dessutom har de option på hela Ramonas utgivning som utöver de elva böckerna i Thulinserien även omfattar trilogin om Leah Quiller samt en fackbok om barnlöshet och en bok om Ramonas uppväxt och familjehistoria, säger Jonny Mattiasson.

ANNONS

Ramona Fransson släppte i höstas tredje delen av Leah Quiller – Uppgörelsen och skriver just nu på en helt ny deckarserie som kommer under 2019: Hassim & Akkilla.

Så även om han bara har två klienter på agenturen så finns det gott om titelrättigheter att arbeta med.

– Ja, Kim M Kimselius har ju släppt femtio böcker så det är en stor skillnad mot att exempelvis sälja en debutant med bara en enda oprövad bok. Jag kommer inte att jobba heltid med det här ännu men jag hoppas kunna lägga mer och mer tid på det, säger Jonny Mattiasson.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se