Polsk tv visade Nobelceremonin till slut

Till slut fick den polska tv-publiken se sin landsmaninna Olga Tokarczuk ta emot Nobelpriset i litteratur ur kung Carl XVI Gustafs hand. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Det var sagt att Polens public service-kanal TVP inte skulle sända Nobelprisceremonin med polska litteraturpristagaren Olga Tokarczuk. Men så blev det inte. TVP direktsände ceremonin och placerade händelsen högt upp på sin sajt.

Författaren Olga Tokarczuk är ett rött skynke för polska nationalister. Sedan det konservativa nationalistpartiet Lag och rättvisa (PIS) tog makten 2015 har tonläget i TVP förändrats till att bli mer regeringsvänligt och kontrollerat. Och Polens regering har tidigare blockerat henne från den lista över kulturarbetare som har rätt till statligt stöd för lansering utomlands.

Uppgifterna om att TVP inte skulle sända Olga Tokarczuk väckte protester runt om i Polen, bland annat från oppositionella Medborgarkoalitionen, och ett upprop för att sända ceremonin spreds på nätet. Tydligen tog det skruv.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL