ANNONS

Olga Tokarczuk besökte Rinkeby

Barnen samtalade med Olga Tokarczuk, Nobelpristagaren i litteratur, på Rinkeby bibliotek. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

En rörd Olga Tokarczuk, författare och Nobelpristagare i litteratur, mötte traditionsenligt ungdomarna på Rinkeby bibliotek.

Eleverna hälsade som brukligt henne välkommen på flera olika språk. Uppe på den lilla scenen räckte Anita Ali Asgar och Amran Adan Hersi över ett porträtt som de hade målat av Tokarczuk, med orden ”Jag hoppas att du kommer ihåg oss”.

– Jag saknar ord för att beskriva vad jag känner nu, sade en känslosam Nobelpristagare, som berättade att hon skulle hänga tavlan i sitt hus i Polen.

En av eleverna passade på att fråga hur det känns att ha fått priset.

– Jag vet inte. Det är bara två månader sedan de tillkännagav det och jag har hela tiden haft saker att göra. Jag behöver tid, när jag kommer hem ska jag försöka vänja mig vid det faktum att jag är en Nobelpristagare, svarade Tokarczuk.

Tidigare sades det att hon inte skulle komma till Rinkeby, men författaren skrev själv på Facebook att det var ett missförstånd.

Det hör till traditionen att Nobelpristagaren i litteratur besöker elever i Rinkeby, där skolelever i stadsdelen läser och arbetar med verk av årets pristagare.

I år valde dock Nobel i Rinkeby och dess initiativtagare Gunilla Lundgren att inte bjuda in 2019 års pristagare Peter Handke, delvis på grund av risken för protester i samband med besöket.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL