ANNONS

Olga Tokarczuk nobbar inte Rinkeby: ”Missförstånd”

Olga Tokarczuk har berättat för SVT att hon tänker använda sitt Nobelpris för att upprätta en litteraturstiftelse. Arkivbild: Martin Meissner.

Olga Tokarczuk kommer att besöka skolelever i Rinkeby under Nobelveckan, trots allt.

Det tidigare beskedet om att hon inte skulle komma handlar i själva verket om ett missförstånd, skriver författaren och Nobelpristagaren på Facebook, vilket DN var först att uppmärksamma.

”Det var ett missförstånd, vi har redan kommit överens om att besöka Rinkeby”, skriver författaren.

Uppgifterna bekräftas även av Jan Henrik Swahn, som översatt Tokarczuks böcker.

– Beslutet om Rinkeby fattades över Olga Tokarczuks huvud. Nu vill hon rätta till detta. Vem som har fattat det beslutet vet vi inte, säger han till SVT:s Kulturnyheterna.

Det hör till traditionen att Nobelpristagaren i litteratur besöker elever i Rinkeby och projektet Nobel i Rinkeby – som innebär att skolelever i stadsdelen läser och arbetar med verk av årets pristagare – i samband med mottagandet av priset i december.

I år valde Nobel i Rinkeby att inte bjuda in 2019 års pristagare Peter Handke, delvis på grund av risken för protester i samband med besöket.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL