Olga Tokarczuk nobbar Rinkebyelever under Nobelveckan

Olga Tokarczuk kommer inte till Rinkeby. Arkivbild: Martin Meissner.

Olga Tokarczuk kommer inte att besöka skoleleverna i Rinkeby under Nobelveckan, skriver Dagens Nyheter.

– Vi är besvikna, säger grundaren Gunilla Lundgren till tidningen, efter beskedet om Nobelpristagaren.

Det hör till traditionen att Nobelpristagaren i litteratur besöker elever i Rinkeby i samband med mottagandet av priset i december. I år valde Nobel i Rinkeby att inte bjuda in 2019 års pristagare Peter Handke, delvis på grund av risken för protester i samband med besöket.

Nu har Nobelmuseet meddelat att inte heller 2018 års pristagare, Olga Tokarczuk, kommer till Rinkeby. Förklaringen ska vara att den polska författaren inte gör några skolbesök i samband med Sverigevistelsen.

”Pristagarna får otroligt många inbjudningar under Nobelveckan och de bestämmer själva vad de vill tacka ja till. Olga Tokarczuk har tackat nej till alla skolbesök”, skriver kommunikationschefen Rebecka Oxelström i ett mejl till DN.

Gunilla Lundgren säger nu att hon är osäker på om traditionen kan hållas vid liv.

– Många människor lägger ned ett väldigt stort ideellt arbete. Jag vill inte dra in så många människor i ett så stort arbete om det inte blir något högtidligt av det, säger hon.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL