ANNONS

Olga Tokarczuk nobbar Rinkebyelever under Nobelveckan

Olga Tokarczuk kommer inte till Rinkeby. Arkivbild: Martin Meissner.

Olga Tokarczuk kommer inte att besöka skoleleverna i Rinkeby under Nobelveckan, skriver Dagens Nyheter.

– Vi är besvikna, säger grundaren Gunilla Lundgren till tidningen, efter beskedet om Nobelpristagaren.

Det hör till traditionen att Nobelpristagaren i litteratur besöker elever i Rinkeby i samband med mottagandet av priset i december. I år valde Nobel i Rinkeby att inte bjuda in 2019 års pristagare Peter Handke, delvis på grund av risken för protester i samband med besöket.

Nu har Nobelmuseet meddelat att inte heller 2018 års pristagare, Olga Tokarczuk, kommer till Rinkeby. Förklaringen ska vara att den polska författaren inte gör några skolbesök i samband med Sverigevistelsen.

”Pristagarna får otroligt många inbjudningar under Nobelveckan och de bestämmer själva vad de vill tacka ja till. Olga Tokarczuk har tackat nej till alla skolbesök”, skriver kommunikationschefen Rebecka Oxelström i ett mejl till DN.

Gunilla Lundgren säger nu att hon är osäker på om traditionen kan hållas vid liv.

– Många människor lägger ned ett väldigt stort ideellt arbete. Jag vill inte dra in så många människor i ett så stort arbete om det inte blir något högtidligt av det, säger hon.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se