ANNONS

Det utlovade läslovet blev ett höstlov … igen

Läslovet (fd höstlovet) verkar ta tid att sätta sig som benämning. Tänk om barnen gick ut och sa "bus eller bok?" istället för "bus eller godis?". Foto: iStock.

Hur svårt ska det vara att lära folk att säga läslov istället för höstlov? Ja, det räcker inte med ett regeringsbeslut. Det krävs att alla som älskar böcker hjälper till genom att använda rätt ord.

Jag ska genast erkänna att jag har syndat flera gånger både senaste veckan och dessförinnan. Jag erkänner att jag sagt höstlov istället för läslov. Till och med skrivit det. Ibland med formuleringar som ”… på höstlovet, förlåt läslovet, ska vi …” eller kanske lite bättre ”läslovet (fd höstlovet)”.

Det kommer utan tvekan att ta tid att vänja folk av med att kalla läslovet för höstlovet. Jag har själv barn i skolan och kan konstatera att det inte i något av de meddelanden som skickats ut från skolan står läslov. Det är genomgående benämnt höstlov.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Inte ens i bokbranschen har läslovet fått fullt genomslag. Fick ett out-of-office-svar på mejlen från en förlagsmedarbetare som skrev att hen var ledig på grund av höstlov. Ska vi förändra världen så får vi nog börja inifrån.

En annan grupp som behöver övertygas är tiotusentals lärare och annan skolpersonal som sagt höstlov i decennier. Det räcker inte att skolbibliotekarien har koll på nyordet läslov, det gäller att skolledare och skolchefer (som förr mest kallades rektorer) och mentorer (de som förr kallades klassföreståndare). För att inte tala om alla förskolelärare (ni vet de som kallades dagisfröken) på förskolan (erkänn att du säger dagis).

Dessutom behöver vi övertyga alla barnens vårdnadshavare (de som lite mer vardagligt kallas föräldrar) om att läsning av böcker är en lika viktig aktivitet som att leka i löven eller plocka potatis.

Det genomförs många spännande projekt denna läslovsvecka, vi har ju exempelvis skrivit om den Läslovsfestival som arrangeras i Norstedthuset, och de ansvariga centralt för kampanjen tycker att Läslovet har fått mycket större genomslag i år med över 300 aktiviteter runtom i landet.

ANNONS

Men alla som tycker det går trögt kan trösta sig med att det faktiskt går att förändra språkbruk och traditioner med hårt arbete. Se bara på Halloweenfirandet som har fått ett rejält genomslag och det är många som får påminna om att det inte alls är samma sak som Allhelgonahelgen.

Vi som jobbar i bokbranschen skulle kanske önska att barnen gav sig ut och sa ”bus eller bok” istället för ”bus eller godis”. Då hade vi kunnat sätta en bra bok i händerna på dem istället för att ge dem hål-i-tänderna-verktyg. Men det kanske är att hoppas för mycket.

Fast, faktum är att det där med Halloween har fått lite för bra genomslag. Jag hörde faktiskt med ena örat någon säga att de var lediga från skolan och det var varken höstlov eller läslov som den unge killen hade döpt det till. Han kallade det helt enkelt för Halloweenlovet.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se