fbpx

Läslovet blir allt mer etablerat – över 300 aktiviteter runtom i landet

Läsande pojke på bibliotek. Foto: iStock.

Nu börjar läslovet. Det nya namnet på höstlovet har verkligen etablerat sig, menar Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen.

Det har nu gått två år sedan regeringen 2016 meddelade att höstlovet skulle bli läslovet. Den ideella föreningen Läsrörelsen hade då drivit projektet ”Läslov vecka 44” tillsammans med ett stort nätverk med bland andra elevorganisationer, bokförlag och bibliotek sedan 2015.

Syftet är helt enkelt att få unga att läsa mer. Lovet inleds på måndag och i år är det en större bredd på aktiviteterna än någonsin, enligt Elisabet Reslegård.

– Det är spritt på väldigt många olika ställen och det är många som tar det till sig och gör någonting av det.

ANNONS

Det kommer att anordnas över 300 aktiviteter runt om i landet under veckan. Allt från spårvagnsturer med skräcktema i Göteborg, till läslovsfestivaler på Riddarholmen i Stockholm och på Trelleborgs bibliotek.

Dessutom har pjäsen ”Pippi i Rinkeby” premiär i SR:s Barnradion och författaren John Ajvide Lindqvists nytolkning av Bamse-serien ”Nina i knipa” kommer att säljas i Pressbyråns butiker.

– Det är väldigt mycket ett kulturlov med språket som utgångspunkt. Det är allt kring läsandet, berättandet och skrivandet, det kan vara dataspel, teater och allt möjligt, säger Elisabet Reslegård.

ANNONS

Aktörer kan sedan 2017 söka pengar från Kulturrådet för läsfrämjande aktiviteter under skollov. Rådet har beviljats förstärkning med fem miljoner kronor årligen fram till 2020 och i början av september föreslog Miljöpartiet att satsningen utökas till sju miljoner.

I maj 2018 gav regeringen Skolverket i uppdrag att stärka läslovet, med målsättningen att etablera det som både begrepp och företeelse. Uppdraget ska redovisas senast den 18 december 2020 men Skolverket har redan i år bedrivit en kampanj, enligt Helena Car, chef på ämnesdidaktiska enheten på Skolverket.

”Skolverket förespråkar ett lässtimulerande arbetssätt året runt, som kan väcka elevers läslust även under loven. I kampanjen har vi adresserat lärare i skola och fritidshem och hänvisat till befintligt kompetensutvecklingsmaterial kring lässtimulerande arbetssätt”, skriver Helena Car i ett mejl till TT.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Nätverket Läslovet har onekligen kommit närmare sitt mål att ersätta höstlovet med läslovet, det tycker även Elisabet Reslegård,

– Jo, men det är då man inte ska sluta. Det är precis som med läsfrämjande. När man tycker att det går bra, det är då man ska fortsätta. Vi fortsätter också att utveckla nätverket.

Text: Jon Lindhe/TT

Fakta om Läslovet

  • Läslovet är en kampanj som startade 2015 för att främja ungas läsande i Sverige.
  • Läslov drivs av Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett nätverk med idag drygt 80 medlemmar. Målet var att ersätta Höstlovet med Läslovet.
  • Alla aktiviteter som äger rum runt om i landet vecka 44 finns på hemsidan läslov.se.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.