ANNONS

En svart dag för internet – länkskatt, censurfilter och selfieförbud

Filter eller censur? Helt klart är att kontroversiella artikel 13 riskerar att döda dagens internet på flera sätt. Foto: iStock.

Förläggareföreningen, Författarförbundet och ALIS jublar medan alla författare, journalister och läsare borde gråta när länkskatt, censurfilter och förbud mot att filma på fotbollsmatcher röstades igenom av EU-parlamentet.

Jag har svårt att förstå att det är verklighet. Det känns som en dålig Monty Python-sketch där ett antal organisationer som i vanliga fall försvarar det fria ordet och slåss mot alla former av censur väljer den andra sidan.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Läs den längre artikeln från igår för en bakgrund.

Själva lagförslaget är ett dåligt skämt. Hur är det då möjligt att upphovsrättslobbyn lyckas baxa det så här långt? Ja, senaste veckan har de framgångsrikt spridit det falska narrativet att allt motstånd mot förslaget har sponsrats av Google och Facebook. Till skillnad då från förslaget som från första början sponsrats av musikindustrin och de stora mediehusen.

Istället för att förändra och förbättra sina egna affärsmodeller så att de bättre passar för 2018 och därefter, använder de sina pengar för att försöka hindra utvecklingen och vrida tillbaka klockan.

De säger att de vill att upphovsmän ska få betalt för sitt arbete. Samtidigt är de uppenbarligen beredda att offra konstnärlig frihet, satir, möjligheterna att göra research och konkurrens av små aktörer.

ANNONS

SVT rapporterar:
Enligt Euobserver röstade 438 parlamentariker för lagen, och 226 emot.
– Det här sänder ett viktigt budskap till Europas kreativa näringsliv, sa Axel Voss, tysk högerparlamentariker enligt sajten.

Just den här typen av länk som du hittar ovan, den är vanlig i traditionella medier. Men nu tycker medierna att alla andra ska betala om de gör så här. Men själva ska de förstås få ett undantag och tillåtas fortsätta (med deras resonemang) stjäla nyheter och dra nytta av andras arbete.

Emanuel Karlsten, den enda (?) svenska journalisten som granskat frågan och faktiskt försökt få sina kollegor att inse dårskapen var på plats och skriver på Twitter:
HELT OTROLIGT! Till stående ovationer röstade parlamentet igenom hela förslaget, inklusive länkskatt, filter och förbud att filma fotbollsmatcher.
Det här är en djupt mörk dag för internet.

Det är bara att hålla med. Jag hoppas att alla förlag och författare och journalister som läser detta och funderar över konsekvenserna tar sina representanter i örat och ställer den givna frågan: Vad i h-e har ni gjort?

Författarförbundet kan ju fundera över det faktum att jag hittills inte träffat på en enda författare som tycker att förslaget är bra. Kanske för att vi i allmänhet inte gillar censur och föredrar att man kan söka och hitta många olika källor på Google, inklusive dagstidningar. Kanske för att vi gillar att man ska kunna citera och länka fritt och för att satir är en viktig del i ett öppet samhälle. Ja, alla vi författare vill självklart få betalt för vårt jobb men vi är inte så dumma att vi tror att Artikel 11 och 13 kommer att bidra det minsta lilla till att åstadkomma detta. Den som tror det har blivit upplurad på läktaren av musikindustrin och mediebolagen som i sin tur ännu en gång lurar sig själva. Hade de fått bestämma hade vi fortfarande haft enbart LP-skivor och papperstidningar.

Just det, snart får du inte filma på fotbollsmatcher med mobilkameran. Hårddraget är den galna trippeln nu fullbordad: länkskatt, censurfilter och selfieförbud. Grattis EU-medborgare!


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Relaterade nyheter