fbpx

Libris förlag skär ner: 6 av 8 tjänster bort – förlagschef säger upp sig

Libris förlag i samband med flytten från Örebro till Stockholm. Nu kommer bara två av åtta tjänster att finnas kvar, meddelar Libris norska ägare.

Libris förlag drabbas av en kraftig nedskärning. Bara två av åtta anställda får vara kvar efter chockbeskedet från de norska ägarna. Jennie Sjöström, förlagschef och vd, har sagt upp sig.

Libris förlags ägare, den norska mediekoncernen Mentor Medier, planerar att kraftigt skära ner Libris verksamhet. Det handlar om en omställning från dagens åtta anställda till två personer. Nu inleds MBL-förhandlingar med personalen, skriver Libris i ett pressmeddelande.

Efter detta besked har Libris VD och förlagschef Jennie Sjöström lämnat in sitt avsked.

– Libris är ett fantastiskt förlag, med kompetenta kollegor, starka författare och med en unik röst i samhället. Men det här är ett beslut som jag inte kan ställa mig bakom, det fanns andra vägar att gå, säger Jennie Sjöström i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det är bara ett och ett halvt år sedan Libris flyttade från Örebro till Stockholm. Då följde åtta av nio anställda med. Libris Media AB, som bolaget heter, omsatte 15,5 Mkr 2017 och gjorde en förlust på 2,17 Mkr. De senaste fem åren har omsättningen sjunkit från 25,7 Mkr (2012).

LÄS ÄVEN: Jennie Sjöström kommenterar Libris omsättningstapp

Per Magne Tveiten, koncernchef och Libris styrelseordförande, är dock optimistisk och tror att den nya modellen kommer bli bärkraftig för att säkra Libris framtid och viktiga arv.

Norska Mentor Medier AS omsatte 227,9 miljoner norska kronor första halvåret 2018 vilket var en minskning från 238 MNOK samma period förra året. Driftsresultatet för första halvåret stannade på 2,9 MNOK.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Utgivningen omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur inom samhälle, psykologi och teologi. Kännetecknande är hög kvalitet och fokus på existentiella frågor, med en vision om att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny