Sommarserien 2020 – Lennarth Hambre: Vi har under april och maj fördubblat vår försäljning via webbhandel

Lennarth Hambre, förlagschef på Libris bokförlag. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Libris förlag fick enligt förlagschef Lennarth Hambre en bra start på året men våren blev tuffare, framförallt maj månad var svår – detta trots att försäljningen dubblades på webben.

Idag stämmer vi av med Lennarth Hambre, tf förlagschef på Libris förlag, om läget på förlaget som gick igenom en stor nedskärning år 2018 och flyttade till Stockholm från Örebro. I år vittnar Lennarth Hambre om maj som en kritisk månad och förlorade intäkter i samband med flera inställda sommarkonferenser.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Vi hade en mycket bra start av det nya året 2020. Låg bättre till försäljningsmässigt fram till mitten av mars än 2019. Detta ledde till att Q1 landade på samma nivå som 2019. April var en dålig månad i paritet med 2019. För vår del har maj varit den kritiska och svåra månaden. Vi säljer vanligtvis till ett antal stora sommarkonferenser som i år är inställda. Detta påverkade vår försäljning starkt i maj. Vi håller på och återhämtar oss och kan i bästa fall landa i juni som 2019. Vi har under april och maj fördubblat vår försäljning via webbhandel.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Hitta samspelet mellan webbhandel och fysisk bokhandel. På vilket sätt kan vi stimulera den fysiska bokhandeln där det finns så mycket branschkunskap och kunskap om förlagens utgivning. 

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– På sommaren brukar jag vid sidan av en del manus som sommarläsning ägna mig åt några kriminalromaner. Har läst det mesta av Leif G W Persson. 

I vanlig ordning får Lennarth möjligheten att tipsa Boktuggs läsare om tre böcker ur förlagets vår- eller sommarutgivning.

Politik efter Gud: återkomsten av John KvarneroEn jurist som borrat i teologin och ger i sin debattbok konkreta uppslag för en tredje vägens politik. 

Riggad Sanning av Bryan StevensonBoken är nyutgiven i pocket. Boken har en skarp analys och en stark berättelse av en av de 150 felaktigt dömda på dödscell som Equal Justice Initiative räddat från döden. Superaktuell bok med tanke på Black Lives Matter-rörelsen.

En minut om dagen av Håkan Arenius. Enkla bibelcitat med mycket korta kommentarer i twitterformat. Texterna är tidigare publicerade i tidningen Dagen och är nu samlade i bokformatet.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt att du absolut måste läsa i sommar?
– Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme av Thomas Pettersson, Offside Press.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL