fbpx

Biopremiär: filmatisering av Bryan Stevenson-bok om rasism i amerikanska rättssystemet

Bryan Stevenson, amerikansk advokat och författare. Foto: Nina Subin

Filmen Just Mercy som handlar om hur Bryan Stevenson lyckas få den oskyldigt dömde Walter McMillian frikänd har Sverigepremiär den 17 januari. I höstas släpptes Bryan Stevensons bok Riggad Sanning på svenska.

Filmen Just Mercy, som baseras på den sanna historien om hur den unge människorättsjuristen Bryan Stevenson lyckas få den oskyldigt dödsdömde Walter McMillian frikänd, har Sverigepremiär den 17 januari. Filmen kommer kort efter att Bryan Stevensons bok Riggad Sanning släpptes på svenska och Stevenson besökte Sverige och Bokmässan i Göteborg.

– Filmens och bokens huvudperson Walter McMillian får uppleva hur häpnadsväckande rasistiskt och chockerande ojämlikt ett rättvisesystem kan vara, men visar också på att det genom människor som Bryan Stevenson finns ljus i detta mörker, säger Peter Eriksson, Bryan Stevensons svenska förläggare, i ett pressmeddelande från Libris förlag.

ANNONS

I modern tid i USA har över 150 dödsdömda personer bevisats vara oskyldiga till det brott som de har dömts för – efter att många av dem hade suttit flera decennier i dödscell. En betydande majoritet av de som döms till döden är afroamerikaner.

Efter att den unge advokaten Bryan Stevenson han tagit examen från Harvard har han en rad välbetalda jobb att välja på. Istället åker han till Alabama för att försvara felaktigt dömda människor, och människor som inte haft råd med ordentligt juridiskt försvar, med stöd av den lokala advokaten Eva Ansley. Ett av hans första, och mest uppseendeväckande fall är Walter McMillians, som 1987 dömdes till döden för ett uppmärksammat mord på en 18-årig flicka trots övertygande bevis på hans oskuld.

Det enda vittnesmålet mot McMillian kom från en kriminell – som dessutom haft anledning att ljuga i rätten. De följande åren blir Bryan indragen i en labyrint av juridiskt och politiskt manövrerande och öppen rasism när han kämpar för Walter och andra liknande fall. Han har varken oddsen eller systemet på sin sida.

Officiell trailer för filmen som har biopremiär 17 januari i Sverige.

Oscarvinnande filmskaparen Destin Daniel Cretton (”The Glass Castle”, ”Short Term 12”) har regisserat och skrivit manus till filmen.

Bryan Stevenson är grundare och ledare för Equal Justice Initiative i Montgomery, Alabama. Han har åstadkommit strafflindring för dussintals dömda fångar, pläderat fem gånger inför Högsta domstolen, och vunnit nationellt erkännande för sitt arbete bland den fattiga och icke-vita befolkningen. Han har även erhållit flera utmärkelser, bland annat the MacArthur Foundation Genius Grant.

Riggad sanning : en berättelse om kampen till rättvisa och försoning

Riggad sanning : en berättelse om kampen till rättvisa och försoning

Bryan Stevenson är USA:s unge Nelson Mandela en lysande jurist som med modigt och med övertygelse kämpar för att garantera rättvisa för alla. Den är lika fängslande som en kriminalroman, och det är inget annat än ett nations själ som står på spel. Desmond Tutu

Bryan växte upp fattig i den segregerade södern i USA. Läs mer »
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny