Johan Kimrin, Apart förlag. Foto: Magne Fridhill.

Johan Kimrin om jobbet efter succén på Kickstarter

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Apart förlag fick en gudabenådad (!) succé på Kickstarter med sin Valhall-kampanj. Den slutade på nästan 2,5 miljoner kronor. Johan Kimrin ser fram emot lite semester när allt är klart.

Vi har redan tidigare gjort en lång intervju med Johan Kimrin om arbetet före och under Kickstarter-kampanjen för Valhall Jubileumsbox. Då återstod ännu många dagar på kampanjen och de allra sista dagarna rasslade det in rejält med pengar. Vid deadline hade 1448 backare lovat hela 2 474 670 kronor till projektet. Rätt långt över de 150 000 kronor som var angivna som mål på Kickstarter och även de 500 000 kronor som var förlagets interna mål.

Slutresultatet för Apart förlags Kickstarter-kampanj för Valhall Jubileumsbox.

Vi bestämde oss för att följa upp och höra med Johan Kimrin om hur det känns efteråt, när Kickstartersuccén är fullbordad och pengarna på väg in på kontot.


ANNONS


Nästan 2,5 miljoner, hur känns det nu?
– Jag vet att jag borde fira lite och vara nöjd, men just nu är det svårt. Det har varit så mycket med uppdateringar, frågor från backare, dialog med Peter Madsen och leverantörer och så vidare att jag inte hunnit det. Förhoppningsvis kan jag göra det runt … mellandagarna, kanske?

– Men det har tillkommit väldigt mycket oplanerat extraarbete. Alldeles strax ska jag ha ett skypemöte med en ”pledge manager”-tjänst för att få rätt på lite grejer, bland annat ska man kunna göra ”late pledges” (efterhandsbeställning) för alla som inte hann eller missade kampanjdeadline. Det visade sig vara ett heltidsjobb i sig att sätta upp. Lite naivt trodde jag att allt skulle importeras av sig själv och typ bara funka, men i praktiken är det som att sätta upp en ny mini-kickstarter eller webshop – i ett helt nytt gränssnitt. Så det har varit ganska många arbetstimmar jag inte räknade med …

ANNONS

Kickstarter tar ut en avgift på 5 procent av de totala insamlade medlen och dessutom tillkommer 3 procent för betalningsavgifter och 3 kr per backare. Så lite drygt 200 000 kronor i avgifter försvinner.

Går kalkylen ihop sig med allt ni lovat och hur mycket pengar blir det kvar?
– Det får vi väl hoppas. Många verkar tro att allt över 150 000 är ren vinst, men vi har ju ökat inte bara produktionskostnaden per box utan även antalet boxar och böcker som ska produceras. Så det är inte så att vi går 2,35 miljoner plus på det här.

– Dessutom lovade jag alla som bidragit, på klassiskt indiemanér, att de skulle få ersättning delvis baserad på hur bra kickstartern gick – men det är ju bara rimligt. Så givetvis har kostnaderna ökat såklart. Men även om jag inte fått alla nya offerter än så ska väl 1 500 backare göra att det finns en tillräcklig marginal när allt är summerat. Förhoppningsvis även mina extra timmar …

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Har du börjat planera nästa Kickstarter eller behöver du semester efter den här månaden?
– Jag behöver definitivt semester. Faktum är att jag tog en semester för att jobba med kickstartern. Så jag behöver en semester från min semester kan man säga, säger Johan Kimrin och tillägger:

– Men Valhall-kickstartern är bara en av dem som legat och marinerats i mitt huvud. Det finns en handfull till – av varierad grad – men de ska vara genomförbara också. Men kan Fria Ligan göra flera om året så borde väl Apart kunna. Skillnaden är väl att de är lite fler så då finns ju lite mer timmar. Tid är ju alltid ett problem – man har aldrig tillräckligt av den.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL