Bangkok, Thailand är nästa destination för Storytels expansionsteam. Kontoret ska bli en hub för expansionen i Asien. Foto: Pixabay.

Storytel öppnar Asien-kontor i Bangkok, Thailand

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Storytel är på väg in i Asien och som ett första steg öppnas ett kontor i Bangkok, Thailand. Det är dock inte säkert att Thailand blir den första asiatiska marknad som Storytel väljer att lansera på.

– Vi ser den asiatiska regionen som väldigt intressant ur flera aspekter. Dels ligger man i många länder långt fram i den tekniska utvecklingen kring mobiltjänster med olika betalningslösningar samt konsumentbeteenden som vi vill lära oss mer om. Dels är den potentiella ljudboksmarknaden stor och i de flesta länder långt ifrån utvecklad, säger Stefan Tegenfalk, Head of expansion på Storytel, i ett pressmeddelande.

Storytel vill bli en internationell aktör. Som ett led i den fortsatta och uttalade internationella expansionen öppnas nu ett kontor i Bangkok, Thailand, med en intention att framöver fungera som ett centralt kontor för regionen, för Storytels initiala inträde i Asien. Personal från Storytels expansionsteam kommer att vara stationerad på kontoret i Bangkok under de första månaderna.


ANNONS


– Kina har den största ljudboksmarknaden följt av Sydkorea och Japan. Ingen av dessa är fullt utvecklade än och samtliga tre har sina egna utmaningar men också möjligheter. Vi har valt att fokusera på det senare. Varje land i Asien är sin egen marknad och kräver stark lokal förankring och förståelse. Att vara global men ändå lokal passar därför oss väl. Så vi anpassar vår tjänst efter respektive marknad, säger Stefan Tegenfalk.

Storytel är också en av sponsorerna till 50 års-firandet av Singapore Book Publishers Association (SBPA) conference 21-23 september 2018.

Är tanken att Thailand blir första land att lansera i eller varför valde ni just Bangkok som första kontor?
– Thailand i sig har stor potential och Bangkok som knutpunkt geografiskt passar oss också väl. När, var och hur vi kommer lansera i regionen går vi inte ut med, säger Stefan Tegenfalk.

Kontoret i Bangkok öppnar i september men Storytel har redan folk på plats i regionen. Man kan tänka sig att ett Writers Room på någon av de många öarna skulle kunna locka författare. Kanske Koh Kood?

ANNONS

I veckan kom också uppgifter om att en lansering av Storytel i Brasilien närmar sig. Storytel brukar inte kommentera förrän man etablerar ett kontor eller liknande. Gällande Brasilien blir beskedet det väntade:

– Inga kommentarer, säger Stefan Tegenfalk.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …