fbpx

Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien efter knappt ett år

Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien efter knappt ett år, vilket tyder på att krisen inte är löst. Arkivfoto: Janerik Henriksson/TT

”Efter nogsamt övervägande har jag fattat beslutet att lämna min stol i Svenska Akademien”, meddelade teologen och religionsfilosofen Jayne Svenungsson i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.

Jayne Svenungsson lämnar alltså Svenska Akademien efter knappt ett år.

– Det har varit ett extremt jobbigt år för oss alla, jag kan förstå den svårighet hon har haft som ny ledamot att komma in mitt i det här kriget, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

Hon valdes in så sent som i september i fjol, på stol nummer 9 och efterträdde framlidne Torgny Lindgren. Tillträdet ägde rum den 20 december.

ANNONS

Anders Olsson säger till TT att han beklagar hennes beslut att nu lämna Akademien.

– Jag beklagar det enormt. Jag vet vilken kapacitet hon har och vad hon skulle ha kunnat uträtta för Akademien, säger han.

I sitt pressmeddelande skriver Svenungsson vidare:

ANNONS

”Att jag lämnar vid just denna tidpunkt beror på att jag först velat försäkra mig om Akademiens fortlevnad och framtid genom att avlägga min röst vid de nyligen genomförda invalen. Det har alltså varit angeläget och meningsfullt för mig att vara med och bidra till Akademiens återuppbyggnad i kölvattnet av den kris som av en ödets ironi sammanföll med mitt inträde”, förklarar hon.

”Av en rad skäl har jag dock nått vägs ände. Jag ser därför fram emot att återvända på heltid till mitt arbete vid universitetet, där jag tror att mina krafter används på ett bättre sätt. Det är min ärliga och djupa förhoppning att Akademien åter kan bli vad den varit, en ovärderlig institution i det svenska kulturlivet.”

Jayne Svenungsson uppger att Akademien sedan en tid är underrättad om beslutet. Men Akademien har ännu inte hunnit diskutera hennes utträde säger Anders Olsson. Att ytterligare en ledamot väljer att lämna Akademien är förstås ett bakslag.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Vi får kämpa vidare, säger Anders Olsson till TT.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman säger i en kommentar till TT att han tror att anledningen till att Jayne Svenungsson lämnar beror på den än så länge olösta och konfliktfyllda frågan om ledamoten Katarina Frostensons framtid i Akademien.

I en intervju med Kyrkans Tidning från i våras kommenterade Svenungsson situationen såhär:
– Själv tycker jag att det finns något makabert i att ytterligare vilja förnedra en människa som fått sitt liv slaget i spillror. /…/ Det stämmer alltså inte att tvedräkten stått mellan två läger, å ena sidan ett reaktionärt patriarkat, å andra sidan ett par djärva framåtsträvande kvinnor. Vi är tre kvinnor – inräknat Lotta Lotass – som uttryckt vår bedrövelse över det bitvis hänsynslösa drev som riktats mot Katarina Frostenson.

Text: TT

Fakta om Jayne Svenungsson

Född: 1973.
Bor: Lund och Stockholm.
Yrkesliv: Professor i systematisk teologi vid Lunds universitet och internationellt verksam forskare. Har skrivit avhandlingarna Guds återkomst. En studie av gudsbegreppet inom postmodern filosofi (2004) och Den gudomliga historien. Profetism, messianism och andens utveckling (2014). Redaktör för en antologi om filosofen Martin Heidegger, Heidegger’s black notebooks and the future of theology (2017). Aktuell med ett forskningsprojekt om teologi och estetik tillsammans med Max Liljefors, som är professor i konsthistoria.
Sade vid sitt inval i Akademien: ”Det här är det finaste uppdrag man kan få som humanistisk tänkare. Med tanke på tiderna vi lever i så är det oerhört väsentligt att det finns en robust institution som förvaltar det kritiska och humanistiska arvet från upplysningen och framåt. Mot bakgrund av det känner jag en otrolig stolthet.”

Fakta om de tomma stolarna i Akademien

  • Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman var de första som begärde och beviljades utträde ur Svenska Akademien. Stol nummer 1, stol nummer 11, stol nummer 13 och stol nummer 15 stod därmed tomma. Efter Jayne Svenungssons utträde står även stol nummer 9 tom.
  • De ledamöter som just nu är aktiva är: Bo Ralph, Sture Allén, Anders Olsson, Göran Malmqvist, Tomas Riad, Jesper Svenbro, Per Wästberg, Kristina Lugn och Horace Engdahl. Sedan i våras deltar inte Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark i aktivt i Akademiens arbete – de har dock varit med och röstat in de nya ledamöterna. Inte heller Katarina Frostenson deltar i arbetet.
  • Den 5 oktober meddelar Svenska Akademien att Jila Mossaed och Eric M Runesson har valts in på stol nummer 15 respektive 1. De tar sitt inträde vid högtidssammankomsten den 20 december.
  • Den 19 oktober meddelar Akademien att Mats Malm väljs in på stol nummer 11. Även han tar sitt inträde den 20 december.
  • Därmed är stol nummer 13 och nummer 9 i dagsläget tomma.

(TT)

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.