fbpx

Författarna som tjänade mest i världen 2018

James Patterson. Foto: Sue Patterson

James Patterson är tillbaka på förstaplatsen när Forbes rankar de bäst betalda författarna i världen 2018. Han tjänade drygt 780 Mkr.

Affärstidningen Forbes brukar varje år försöka räkna ut vad världens bästsäljande författare tjänar. Vi kan väl börja med metodiken innan vi går in på själva listan. Först och främst avser det alltså inte kalenderåret 2018 (som inte är slut) utan perioden 1 juni 2017 till 1 juni 2018. Beloppen sägs vara brutto före skatt och avgifter till agenter med flera. Med hjälp av officiell statistik som NPD Bookscan, Box Office Mojo och intervjuer med branschfolk (och i vissa fall författarna själva) har Forbes räknat ut hur mycket de bäst betalda författarna tjänar. Med andra ord: det kan mycket väl finnas författare som säljer bättre utanför USA som skulle platsat på den här listan.

Efter att James Patterson förra året tillfälligt knuffats ner av J.K. Rowling återtar han nu förstaplatsen. Rowling tjänade 41 miljoner dollar mindre än året före. Men hon gråter nog inte över att ha sålt 2,9 miljoner böcker i USA på ett år, även om det inte riktigt blev en halv miljard i svenska kronor.

Patterson sålde 4,8 miljoner böcker i USA, vilket mer än väl väger upp för att han inte toppar listorna i Sverige. Detta är dock tionde gången som Patterson toppar just den här listan under de 20 år som Forbes sammanställt den. Frågan är om han får ett svenskt genombrott med sin bok skriven tillsammans med ex-presidenten Bill Clinton, The President Is Missing som i USA sålt 660 000 exemplar sedan utgivningen. Den släpptes i somras på svenska av Mondial med titeln Presidenten är försvunnen.

ANNONS

Stephen King såg en boost från filmversionen av Det (It) som spelade in 700 miljoner dollar varav åtminstone några hamnade på Kings bankkonto. Tillsammans med 2,7 miljoner sålda böcker gav det honom en kvarts miljard kronor.

I övrigt kan man notera att flera namn på listan är bästsäljare även i Sverige, som Jeff Kinney och Dan Brown. De 11 (tiondeplatsen blev delad) författarna på listan sålde tillsammans 24,5 miljoner böcker under perioden. Michael Wolff tog sig in på listan efter succén med Fire and Fury.

Topplistan – världens bäst betalda författare 2018

Omräknat till miljoner kronor med dagens kurs (inom parentes belopp i miljoner dollar).

1. James Patterson 783,5 Mkr (86)
2. J.K. Rowling 491 Mkr (54)
3. Stephen King 246 Mkr (27)
4. John Grisham 191 Mkr (21)
5. Dan Brown 168,5 Mkr (18,5)
5. Jeff Kinney 168,5 Mkr (18,5)
7. Michael Wolff 118 Mkr (13)
8. Danielle Steel 109 Mkr (12)
8. Nora Roberts 109 Mkr (12)
10. E.L. James 95,6 Mkr (10,5)
10. Rick Riordan 95,6 Mkr (10,5)


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny