fbpx

Volante utvecklar ljudboksformatet för facklitteratur

Nobelpristagaren Daniel Kahneman med Tobias Nielsén. Foto: Tobias Nielsén

Ett fackboksvänligt ljudboksformat. Volante förlag experimenterar nu för att få fram ett sätt som funkar och testar att ge ut boken Självstyra som ljudboksoriginal. 

Volante är ett av de förlag med stor andel fackböcker i sin utgivning som nu försöker etablera sig även bland ljudböckerna. De tampas med både formatet i sig och att ljudbokstjänsterna klumpar samman fackböcker i samma kategori så att de blir svåra att hitta. Traditionellt är fackboken något läsaren gärna bläddrar fram och tillbaka i, precis som biografier och reportageböcker. Det gör att ljudboksformatet inte är optimalt eftersom det bygger på att lyssna från början till slut.

— Ljudbokstjänsternas royaltymodell blir enormt ogynnsam för böcker som inte erbjuder en linjär story. Det är ett väldigt enkelt konstaterande, säger förlagschef Tobias Nielsén på Volante.

ANNONS

Volante tittar nu på olika alternativ för att finna lösningar på hur fackböcker kan anpassas till formatet, och om det är värt det. Med deras senaste ljudboksutgivning Självstyra av Johan Ericsson, Googles Head of Specialist i Sverige, utvecklar de sin ljudboksutgivning ytterligare och ger ut den som ett ljudboksoriginal – det vill säga boken kommer enbart som ljudbok.

— Det var en kombination av att Självstyra är rapp och har en bra avsändare som gör den lämplig att bli ett ljudboksoriginal, säger Tobias Nielsén. Författaren har dessutom en bra berättarröst och är ute mycket själv och pratar. Dessutom tycker Johan Eriksson om att testa nya saker. Det är han van vid som chef i den digitala sfären.

Inför ett ljudbokssläpp är den ekonomiska kalkylen en annan än inför utgivningen av en tryckt bok – det ger mindre pengar per lyssnat exemplar. Men Tobias hoppas att formaten kan komplettera varandra, även om det inte är självklart i varje fall.

ANNONS

— Under 2018 har vi gett ut 10 ljudböcker och som de flesta andra förlag kommer vi att ge ut ännu fler 2019, säger han. Och experimenten fortsätter. Vi har nyss haft en annan författare som varit inne i studion och han är en berättare med unik takt och ton. Med en sådan uppläsare blir ljudboken en annan, och kanske en förhöjd, upplevelse jämfört med om texten läses tyst av respektive läsare.

Volantes mål är att utveckla sin ljudboksproduktion och skräddarsy den så att den fungerar bra även för fackböcker. Självstyra, som handlar om aktivt självledarskap för att ta kontroll över sitt liv, delades upp i stycken för att bli mer lättöverskådlig och enklare att ”bläddra” i. Men att se till att fackböcker fungerar bra i streamingtjänster är inte bara förlagets ansvar:

— Den digitala utvecklingen är en kamp om människors tid och uppmärksamhet så för oss på Volante är det både en möjlighet och en utmaning, säger Tobias. Men hur det ska gå beror också på hur ljudbokstjänsterna hanterar faktaljudböckerna. Hos Storytel ligger Självstyra under kategorin Personlig utveckling, för tillfället någonstans på topp fyra och det är jättebra. Men ser man till vilka andra böcker som den är placerad med är det korta böcker om sömnhjälp och hypnos och man frågar sig hur väl kategorin hålls ihop. Det märks tydligt att fackböckerna är ett nytt område för streamingtjänsterna och att de behöver sorteringshjälp. Kategorierna behöver ses över så att läsarna hittar vägen in till fackböckerna även hos ljudbokstjänsterna.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.