fbpx

250 000 sålda ex är bara början för Handbok för superhjältar

Agnes och Elias Våhlund, skaparna av Handbok för superhjältar. Foto: Kajsa Göransson

Agnes och Elias Våhlund har det senaste året slitit hårt med sina fyra böcker i serien Handbok för superhjältar. Och det har gett resultat. Serien har sålt 250 000 ex, bara i Sverige.

Böckerna i serien Handbok för superhjältar har legat på topplistorna i princip konstant under det gångna året. Vi har skrivit om bokserien flera gånger, bland annat en lång intervju med skaparna om hur de arbetar och om hur idén kom till.

I början av december släpptes bok fyra i serien och efter ett par försök lyckas jag få till ett telefonsamtal med Elias Våhlund. Han och Agnes har många bollar i luften och min första fråga är om detta är en ovanligt hektisk vecka.

– Alla våra veckor det senaste året har varit så här späckade, säger Elias. Det är kanske nu det börjar synas utåt hur mycket vi har jobbat. Vi har många olika projekt på gång parallellt, och många saker kan vi tyvärr inte gå ut med offentligt än.

ANNONS

Om någon trots allt har missat Handbok för superhjältar, så är det en serie barnböcker skrivna av Elias Våhlund och tecknade av Agnes Våhlund. Serien handlar om en tjej som heter Lisa som får superkrafter och blir superhjälten Röda masken. Den första boken, Handboken, släpptes våren 2017 och sedan dess har ytterligare tre böcker kommit: Röda masken, Ensam och Vargen kommer.

När jag intervjuade er första gången var ni fortfarande i chocktillstånd över hur bra den första boken hade sålt. Har succén sjunkit in nu?
– Nej, faktiskt inte! För det säljer så explosionsartat nu. Det vi tyckte var fantastiskt i början, det var verkligen bara början. Den fjärde boken låg på topplistorna redan innan Agnes hade gjort första bilden. Först beställdes 35 000 ex, men innan releasen gjordes ett tilltryck på ytterligare 10 000 på grund av alla förbeställningar. Vansinniga siffror, konstaterar Elias glatt.

Fram till idag har serien sålt i 250 000 ex bara i Sverige och den är såld till 17 olika språk. I skrivande stund ligger alla fyra böckerna på Bokus topplista för barn- och ungdom: bok 4 på första plats, följd av bok 1 på plats 2, bok 3 på plats 8 och bok 2 på plats 10. Vargen kommer blev den mest sålda barnboken på Adlibris 2018, efter bara 13 dagar på marknaden.

– En sida av mig tycker det är kul att följa topplistorna, fast samtidigt känner vi inte riktigt av det. Vi jobbar på som vanligt och stressar omkring från möte till möte, skämtar Elias.

Sedan omkring ett år tillbaka jobbar både Elias och Agnes på heltid med Handbok för superhjältar. De har många projekt inom universumet som pågår parallellt – förutom böckerna som tar sin beskärda del av tiden så finns planer på bland annat teater och musikal.

Vad är det mest osannolika ni har varit med om under den här tiden?
– Det var jättefint när vi fick veta att det numera finns en förskola i Linköping som är döpt efter Handbok för superhjältar. Det är en av de större grejerna som verkligen värmer.

ANNONS

Fyra böcker på 1,5 år är en stor bedrift. Visserligen är böckerna inga tegelstenar, omkring 90-100 sidor, men de är rikt illustrerade. Varje sida är illustrerad och text och bild vävs ihop som i ett seriealbum.

– Alla deadlines har inte varit så jobbiga för min del, eftersom det går snabbare för mig att skriva. Agnes däremot har levt i en grotta kan man säga, fastkedjad till datorn … Det har också inneburit att jag har varit ute i skolor mer och träffat läsare, men Agnes har tyvärr varit väldigt fast vid ritbordet, säger Elias.

Just på grund av de många bilderna har Agnes och Elias mot slutet behövt ta in extra hjälp av andra tecknare för att göra stadsmiljöer och andra bakgrunder som Agnes själv inte har hunnit med.

Vargen kommer är den sista boken i serien, men det verkar som att det kan blir fler böcker om Lisa eller?
– Ojojoj, skrattar Elias. Vi har sagt att vi vill göra 24 böcker. De första fyra böckerna utgör en längre berättelse, så nästa steg för oss är att börja jobba med bok 5–8.

Men först tänker de ta en liten paus. Ingen semester, men ett lite lugnare tempo än det senaste året. Fast total stiltje blir det förstås inte. Till våren kommer ett rollspel baserat på serien, där barnen själva får bli superhjältar.

– Vi gör det tillsammans med Eloso förlag, som är relativt nya men växer så det knakar, berättar Elias. När vi växte upp spelade vi mycket rollspel, sedan försvann det ett tag men nu är det på uppgång igen.

När man pratar med Elias är det uppenbart att han älskar sitt jobb som barnboksförfattare. I vår förra intervju berättade han och Agnes att de hade en gemensam dröm om att skapa ett barnboksuniversum som de kunde leva på. Det målet har de nått vid det här laget, men de fortsätter att sträva ännu högre.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

– Vi vill fortsätta göra fler böcker och nå ut på olika plattformar. Det är såklart jättekul om vi fortsätter att nå alltfler människor, men vi tycker själva resan är otroligt rolig. Man måste älska själva skapandet och tycka om det man gör.

Har ni andra bokidéer utanför detta universum?
–  Ja, vi har en del andra berättelser som vi också vill göra, men det får bli vid sidan av. Många hör också av sig om olika samarbeten, men vi har lovat varandra att inte hoppa på några andra projekt just nu. Vi måste satsa på det här nu, vi har nått ut bra med berättelserna men samtidigt har vi egentligen bara börjat titta in i universumet.

Elias upplever att de har hittat ett sätt att nå ut till barnen med en spännande story samtidigt som innehållet väcker tankar om vardagliga saker som mobbning, ensamhet och vänskap. Många föräldrar och lärare hör av sig och berättar hur bra det är att diskutera viktiga ämnen utifrån böckerna och att barnen i många fall själva tar upp frågorna.

– Det känns som att vi verkligen har hittat någonting här, avslutar Elias.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny