Agnes och Elias Våhlund har skrivit och tecknat barnboksserien Handbok för superhjältar. Foto: Kajsa Göransson

Handbok för superhjältar har sålt i en miljon exemplar i Sverige

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Barnboksserien Handbok för superhjältar av Agnes och Elias Våhlund har uppnått en miljon sålda exemplar bara i Sverige. Dessutom har serien sålts till 18 länder och översatts till 23 språk.

På drygt fyra år har de hittills sex böckerna i serien Handbok för superhjältar (Handboken, Röda masken, Ensam, Vargen kommer, Försvunna, Utan hopp) sålt i en miljon exemplar på den svenska marknaden.


ANNONS


– Målet var att göra livet lite lättare för alla de barn som har det tufft i skolan. Att skapa en berättelse som är så spännande att alla skulle vilja läsa den. Och samtidigt ge både lärare och föräldrar ett verktyg för att prata om värdegrund, empati och samarbete. Att våra berättelser skulle nå så här många hade vi aldrig i vår vildaste fantasi kunnat föreställa oss, säger författaren Elias Våhlund i ett pressmeddelande. 

Inspirationen till boken kom ur frustrationen Elias upplevde då hans egen dotter var mobbad. Tillsammans med sin fru, Agnes Våhlund, började han planera och skriva första boken. Elias skrev manus och Agnes tecknade. Det har hela tiden funnits en vilja från paret att serien ska kunna öppna upp för samtal om mobbning och utanförskap – både i skolan och i hemmen. 

ANNONS

Bokserien följer Lisa som är nyinflyttad i Rosenhill. Lisa blir mobbad av ett gäng från skolan och tar ofta sin tillflykt till stadens bibliotek. En dag hittar hon Handbok för Superhjältar, boken som förändrar hennes liv för alltid. Genom den lär sig Lisa superhjältekrafter och vi får se henne växa in i rollen som Röda masken, stadens och de svagas beskyddare. 

– När jag öppnade mejlet med det första manuset till Handbok för superhjältar fastnade jag direkt för bilderna. Färgstarka och med ett enormt sug i sig, det gick inte att INTE fascineras. Sen läste jag manuset och fastnade även för berättelsen – kombinationen var oemotståndlig, och också ovanlig. Var det en kapitelbok eller en seriebok? Nej, inget av det, utan en hybrid med det bästa ur båda kategorierna. Vi var bara tvungna att testa, och vi kände oss modiga när vi planerade för en första utgåva på 7 000 ex. Att vi idag har passerat 1 miljon sålda böcker känns helt ofattbart. Sånt händer bara inte numera – och särskilt inte med barnböcker. Det är så oerhört roligt att vi på endast fyra år lyckats nå ut så brett med denna superserie! säger seriens förläggare Sofia Hahr i pressmeddelandet.

Handbok för superhjältar har blivit både tryckta böcker, ljudböcker och aktivitetsböcker. De första fyra böckerna har även dramatiserats av Sveriges Radio och hade premiär som podd i oktober 2020. Även i utlandet har serien gått bra, böckerna har sålts till 18 länder och översatts till 23 språk.

Alla böckerna i serien Handbok för superhjältar

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL