Författarparet Elias och Agnes Våhlund (och en anonym superhjälte).

Elias och Agnes vill bygga ett universum kring Handbok för superhjältar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Som från ingenstans seglade Handbok för superhjältar upp på topplistorna. Men vägen dit var har varit lång för det äkta paret Elias och Agnes Våhlund.

Det var år 2012 som Elias och Agnes lärde känna varandra genom en teaterproduktion. Elias stod på scen som skådespelare och Agnes jobbade som tecknare. Då hade Elias länge haft en författardröm, parallellt med olika jobb inom teatervärlden, men än så länge hade han mest skrivit för scen.


ANNONS


– Jag pitchade helt enkelt min idé för Agnes och frågade om hon ville illustrera min berättelse, berättar Elias när vi träffas på ett café i Malmö.

Agnes har i sin tur tecknat hela livet och är vad hon själv benämner som ”en riktig serienörd”. Hon är uppvuxen i Warszawa och drömde om att plugga grafisk design, men fick alltid höra att det är svårt att göra karriär inom det området. Istället behöll hon tecknandet som en hobby, ända tills hon började få teckningsjobb. Sakta men säkert blev det hennes dagliga sysselsättning.

ANNONS

Berättelsen som Agnes och Elias började arbeta på allra först var något helt annat än Handbok för superhjältar. Det var en mörkare seriebok för en äldre målgrupp, som de jobbade på i några månader innan de insåg att det inte ledde någon vart.

Agnes insåg att hennes teckningar passade bättre för en yngre målgrupp (se exempel på Agnes illustrationer längst ner i artikeln). I samma veva började Elias fundera på en ny historia. Han ville hitta ett sätt att prata om mobbning på ett sätt som inte var så personligt. Bakgrunden var att Elias då 9-åriga dotter blev mobbad. Så han började fundera:

– Tänk om man kunde göra en berättelse om någon som blir är mobbad och som gör något bra av det?

Ett helt eget format

Idén bakom Handbok för superhjältar var född. Att handlingen tar en viktig vändning på ett bibliotek, där Lisa hittar en mystisk bok som visar sig vara en handbok för superhjältar, har också det sin naturliga förklaring:


ANNONS


– Jag älskar bibliotek, säger Elias. Här finns möjlighet till allt. Ett bibliotek är magiskt!

Arbetet satte igång och tillsammans jobbade Agnes och Elias på sin bok i nästan tre år. De berättar att de fick väldigt bra feedback och att många älskade idén. De hittade ett alldeles eget format: en blandning mellan kapitelbok och serie, med illustrationer på varje sida.

– Vårt format bygger på att text och bild verkligen kompletterar varandra, säger Agnes. Jag hade aldrig tidigare sett någon annan bok som liknade det vi gjorde.

2015 blev Agnes och Elias kontaktade av Rabén & Sjögren. Det kom som en chock – de hade inte ens skickat in sitt manus till förlaget. Det visade sig att Rabén & Sjögren hade blivit tipsade av Norstedtsägda Kolik förlag, dit paret Våhlund hade vänt sig.

Rabén & Sjögren hävdade dock att det som skaparna hade sett som en enda bok i själva verket skulle kunna delas upp i fyra delar. Och så blev det. Den första delen, Handboken, släpptes i maj 2017. Bok två, Röda masken, kommer ut den 26 oktober 2017. Del tre, Ensam, är planerad till maj 2018.

Från början var Handbok för superhjältar skriven för 9–12 år, men förlaget tyckte att målgruppen borde göras om till 6–9, dels på grund av att boken var så rikt illustrerad. Det krävde en hel del arbete med språket och tilltalet, där redaktörerna på förlaget var till stor hjälp.

Ett äventyr med många bottnar

Det är ganska underhållande att lyssna på hur paret Våhlund beskriver skapandeprocessen. Det låter ungefär så här: ”Elias skriver, visar det för Agnes, som sågar, varpå Elias skriver om. Agnes gör en skiss, visar den för Elias, som sågar, varpå Agnes skissar om.” Det är en konstant pågående process som involverar dem båda, trots att de delar upp arbetet med text och bild mellan sig.

– Det skulle inte gå att göra om vi inte var ett par, säger Agnes. Vi båda lägger extremt mycket tid på detta, mycket mer än vad som egentligen lönar sig.

De berättar att de är noggranna i sitt skapande och pratar igenom alla detaljer ordentligt, för att inte stå där efteråt utan att ha något bra svar om någon frågar ”varför gjorde ni så?”.

Intresset för Handbok för superhjältar har minst sagt exploderat. I dagsläget har den första boken sålt slut på två tryckningar. Andra boken är redan omtryckt, trots att den inte har kommit ut än, på grund av det stora trycket på förhandsbeställningar. Flera filmbolag har visat intresse, likaså spelstudios och musikalkreatörer. Även utländska förlag är tjusade, bok ett är översatt till engelska och såld till både Danmark, Norge och Island.

Varför det har blivit en sådan succé tror Agnes först och främst har att göra med det är en riktigt bra story.

– Kanske handlar det också om att huvudkaraktären är en tjej, men man tänker inte på henne som ”en tjej”. Vi skriver aldrig uttryckligen om tjejer eller killar på det sättet, utan förhåller oss könsneutralt, säger Elias.

Huvudkaraktären Lisa blir retad och storyn bygger på en balans mellan mobbning och äventyr. Berättelsen är mångbottnad, vilket bidrar till populariteten hos både barn och vuxna. Barnen ser en sak och lärarna en annan.

– Det här är det enda sättet att prata med barn om svåra ämnen, menar Elias.

Enligt Agnes och Elias kan många barn relatera till Lisa, och budskapet de vill nå ut med är att ”allt du söker finns redan i dig”. Och det är tydligt att även vuxenvärlden har sett bokens värde. Många skolor har köpt in den och använder den i sitt värdegrundsarbete.

Både Elias och Agnes Våhlund tror att det här bara är början på något riktigt stort. De drömmer om att skapa ett etablerat varumärke, något som kan försörja dem båda.

– Måste barnböcker bara vara barnböcker? Man kan göra så mycket mer! Det här kan bli till ett helt universum, säger Agnes.

LÄS ÄVEN: Handbok för superhjältar – en oväntad succé även för förlaget

Bild: Agnes Våhlund
Bild: Agnes Våhlund
Bild: Agnes Våhlund

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL