ANNONS

Volante satsar på bokhandeln och talaragenturen

Volantes förlagschef Tobias Nielsén utanför Gamla Stans Bokhandel som drivs av Volante.

Volante rekryterar just nu tre nya medarbetare varav två för Gamla stans bokhandel och talaragenturen. Förlagschef Tobias Nielsén berättar också att de var tvåa i budgivningen på en av vårens storsäljare.

I november 2016 öppnade Gamla stans bokhandel som ligger på gatuplan i samma 1600-talshus som Volantes förlagskontor, på Stora Nygatan 7 i Stockholm. Planen var då en säsongsanpassad butik i popup-format.

– För mig personligen har en bokhandel alltid varit något speciellt. Jag växte praktiskt taget upp i en bokhandel eftersom min pappa drev Björns bokhandel i Vetlanda i många år; och jobbade hela sitt 50-åriga yrkesliv i en bokhandel, berättade Volantes förlagschef Tobias Nielsén i samband med öppningen.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Så, drygt ett och ett halvt år senare – hur har det gått?
– Tufft och underbart. Tufft en trött tisdagsförmiddag i ett slaskigt mars. Underbart då vi skapar magi, då vi kan både husera fantastiska samtal eller få berätta om favoritböcker. Även andra förlags bra böcker måste jag tillägga.

Nu är det dock dags att ta nästa steg i utvecklingen av bokhandeln – och det sker genom samarbete med Polaris.

– Ja, nu kommer vi rekrytera en dedikerad ansvarig för Gamla stans bokhandel. Det är superkul att Polaris vill vara med och ser potentialen. Fler är välkomna, inte minst när det gäller att lägga sina events hos oss, säger Tobias Nielsén.

Faktum är att det är några dagar kvar tills ansökningstiden går ut för tjänsten som Bokhandels- och eventansvarig.

ANNONS

Även om Volante är ett bokförlag så har de sedan länge en annan gren av verksamheten: en talaragentur. Där man nu också rekryterar en talaragent/koordinator.

– Volantes talaragentur är nästan lika gammal som förlaget. Det nya är att Speakersnet kommit in som dotterbolag, där några av Sveriges bästa och mest internationella talare finns. Det är ett utpräglat internationellt bolag med kunder i över hundra länder. Klart att det sätter sin prägel, säger Tobias Nielsén.

I dessa dagar dimper också boksluten ner hos Bolagsverket. Så även Volante AB, vars omsättning för 2017 landade på strax över 20 Mkr, i nivå med 2016. Med en vinst (efter finansnetto) på 1,8 Mkr vilket var 74 Tkr bättre än föregående år.

Så hur det går för Volante?
– Bra, men med facit i hand, lite synd att vi bara var en god tvåa i budgivningen för Rosling. Factfulness hade varit perfekt på alla sätt för oss. Men annars en intressant fas. Vi har gått från att vara en outsider till ett etablerat mellanstort förlag och koncern med flera ben. Så det är fortsatt utveckling, fler titlar, försäljningen ökar med bibehållen vinst, tre nya tjänster som ska tillsättas.

Hur tycker du att marknaden förändrats de senaste åren när det gäller fysisk bokhandel vs nätbokhandel, respektive fysiska böcker vs digitala böcker? Hur mycket av er bokförsäljning är digital idag?
– Ljudböckerna har hittills inte slagit igenom för oss. Vi är inte i närheten av andra förlags 30–40 procent som ju då fylls av romaner och spänning. Jag funderar mycket kring detta och fackbokens roll, så det inte bara blir Netflix- och SVT-dokumentärer i människors liv, eller jobbrelaterade böcker och enstaka bästsäljare. Det är ju tydligt att genren översatt samhälle och debatt har det tufft nu. Det är synd. Färre tar sig tid till mer djuplodande argumentationer. Så det är kul att Max Tegmarks bok Liv 3.0 om AI går så bra.

Max Tegmark är för övrigt sommarpratare imorgon, den 1 augusti, i P1 Sommar.

– Återstår att se om det gör att även han får ett ännu större genomslag bland den bredare allmänheten – även om det inte kommer upp till samma nivå som Rosling, säger Tobias Nielsén.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se