ANNONS

Premiär för Glommen Litteraturfestival 7 juli

Sara H Olsson, Therese Loreskär och CT Karlsson. Foto: Privat

Den nya festivalen i Falkenberg ska vara en plats att mötas på – inte minst för författarna själva. Författarna Therese Loreskär, CT Karlsson och Sara H Olsson har planerat ett evenemang som ska ge chans till både gemenskap och nätverkande.

Den 7 juli arrangeras Glommen litteraturfestival i Falkenberg för första gången. Programmet kommer bjuda besökarna på bland annat möten med 25 olika författare, författarsamtal, boktips med Ulrika Larsson, Sagoläsning och två releaser under dagen, och bakom arrangemanget står författarna Therese Loreskär, CT Karlsson och Sara H Olsson som bildat den ideella föreningen Litteraturfestival Glommen.

– Jag, Sara och CT har planerat det här i ett år, berättar Therese som tidigare hjälpt Haverdals camping med sin lilla men välbesökta bokmässa under 2016 och 2017.
– Vi tre träffas och äter lunch minst en gång i månaden och det var Sara och CT som frågade mig om vi inte kunde göra något sådant här ihop. Jag var på eftersom jag ville utveckla och göra något större där läsarna får sitt men också författarna får möjlighet och tid att träffa varandra.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Glommens litteraturfestival består av två delar: den där läsare möter författare, förkovrar sig i litteratur och förhoppningsvis köper minst ett signerat exemplar, och så den där författarna möter varandra. Therese menar att det är för många författare som sitter ensamma och hamrar på tangentbordet och därför finns ett stort behov av att ses och bilda en gemenskap.

– Om man går runt på exempelvis Bokmässan i Göteborg och observerar så ser man massor med författare som går fram till varandra i montrarna, kramas och hälsar, säger hon. På sociala medier nätverkas det hej vilt och på många releasefester är de flesta gästerna andra författare. Jag, Sara och CT har utgått från oss själva och vårt eget behov av att möta andra författare. På fredagkvällen kommer vi att ha en gemensam middag med pool och bubbelparty och hittills har 23 av 25 författare tackat ja till att vara med. Det är jätteroligt.

De inbjudna författarna till Glommens Litteraturfestival representerar alla sorters genrer och kommer från flera delar av landet – inte bara Halland.

– Det är både författarvänner till oss och folk som har hört av sig, säger Therese. Vi fyllde platserna jättefort och har ungefär tolv stycken till som skulle vilja komma men som inte får plats. De författare som ställer ut behöver inte vara bästsäljare eller representera stora förlag för att få plats hos oss. Vi vill blanda högt och lågt, det blir roligare inte minst för publiken.

ANNONS

För besökarna är festivalen gratis – en viktig ståndpunkt för Therese, Sara och CT som vill att festivalen ska vara för alla:

– Vi vill inte att det här ska kosta folk någonting och har sökt pengar och bidrag från olika håll för att genomföra det men inte fått en krona, säger Therese och fortsätter:
– Men Glommens Samhällsförening har stöttat oss med lokalhyran och vi har haft jättegod hjälp av Falkenberg kommun som hjälpt oss att lägga upp det hela och bidragit med flyers, knappar och rådgivning. Längs E6:an och inne på Ullared har vi fått digitala skärmar med information om festivalen. Vi är verkligen jätteglada över att kommunen såg att det här är någonting bra och har stöttat oss.

Glommen litteraturfestival börjar klockan 13 och håller på fram till kl 18 den 7 juli. Allt är gratis förutom författarsamtalen på Glommens Fiskekrog där sex stycken författare deltar. De biljetterna kostar 100 kr. För mer information besök festivalens facebooksida.

Författar-line up:
Annapia Åslund
Lina Brustad
Ingrid Rading
Annika Bengtsson
Anne-lie Högberg
Birgitta Bergin
Caroline Säfstrand
Elisabeth Öhman
Jenny Fagerlund
Josefine Sandblom
Sara H Olsson
Torbjörn Johansson
Sofia Ymén
PeKå Englund
Anne-Marie Schjetlein
C T Karlsson
Christina Larsson
Susanne Schemper
Gabriella Ullberg Westin
Erika Widell Svernström
Johan Rockbäck
Catharina ”Jo Salmson”
Therese Loreskär
Åsa-Caroline Salomonsson
Anna-Carin Svanå


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se