fbpx

Författare från hela Sverige till Glommen 6 juli

Glommen Litteraturfestival 2019 - arrangörerna.
De tre arrangörerna bakom Glommen Litteraturfestival som i år äger rum den 6 juli. Från vänster: Therese Loreskär, CT Karlsson och Sara H Olsson.

Litteraturfestivalen i Glommen har valt en egen väg – det är gratis för både besökare och utställare. I år har man plats för 25 författare men fler än så står i kö.

– Festivalen sprider sig och folk börjar hitta till den nu. Vi är ju en ideell förening som står bakom den och vi är noga med att det ska vara kostnadsfritt att både besöka festivalen och ställa ut på den. I år har vi 25 utställande författare, men vi har över 30 andra författare i kö, säger Therese Loreskär som är en av arrangörerna.

Det lyckade arrangemanget förra året då Litteraturfestivalen i Glommen hade premiär och lockade mellan 400 och 500 personer under dagen gör att många vill vara med igen. I år äger festivalen rum lördagen den 6 juli.

ANNONS

– Vi får in nya förfrågningar flera gånger i veckan och det är jättetråkigt att behöva säga nej. Men vi vill inte att festivalen ska växa okontrollerbart. Vi vill också värna om att vi författare ska hinna umgås och äta middag ihop på fredagskvällen innan festivalen. Nätverkandet i branschen är så otroligt viktigt, säger Therese som själv är författare och skrivit flera chiclits och barnböcker. Just nu sitter hon och redigerar en originalserie som släpps på Saga Egmont lagom till advent under pseudonymen Lilly Emme.

De vill också ha en mix av etablerade och nya författare på festivalen.

– Det ska inte spela någon roll hur stor läsarskara du har, eller vilket förlag du är utgiven på. Alla är lika viktiga för oss och vi försöker också få en spridning bland våra utställarplatser för att spegla detta. Vi har författare som har sålt 250 000 böcker, och så har vi en debutant som är så ny i branschen att hennes första bok inte ens hinner komma ut i tid för festivalen, säger Therese.

En nyhet för i år är ett festivaltält där de kommer att ha intervjuer och samtal med alla medverkande författare.

– Vi har delat in dem i små grupper för att hinna med att prata med alla. Jag medverkar själv under rubriken ”Familjeliv och författarskap”. Där ska vi prata om hur man bollar massa söta barn – och husdjur – som bor hemma samtidigt som man gör allt för att försöka vara den där bästsäljande författaren. Det är jag, Sofia Ymén, Jenny Fagerlund och Sara H Olsson som ska bli intervjuade om detta. Fyra feelgoodförfattare som alla har yngre barn.

En annan nyhet är att festivalen i år har fått volontärer.

– Några bokbloggare har hört av sig och frågat om de får komma och hjälpa till! Det är så otroligt roligt. Vi siktar på att locka ungefär lika många besökare som förra året. Glommen ligger på landet, precis vid havet. Kan vi få ut 500 personer på landet igen för att prata böcker och litteratur är vi mer än nöjda, säger Therese.

Medverkande författare: CT Karlsson, Lilly Emme, Caroline Säfstrand, Birgitta Bergin, Elisabeth Öhman, Jenny Fagerlund, Sara H Olsson, Sofia Ymén, Anne-Marie Schjetlein, Christina Larsson, Annika Bengtsson, Torbjörn Johansson, Susanne Schemper, Erika Widell Svernström, Jo Salmson, Jerker Hulthén, Fredrik Persson Winter, Helena Kubicek Boye, Karin M Karlborg, Jessica Hindsfors, Kaisa Johansson, Maria Bouroncle, Anne Liljeroth, Ingrid M Rading, Anna-Carin Svanå.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny