fbpx

Glommen får ny litteraturfestival 2018

Författaren Therese Loreskär Foto: Johanna Lundqvist, Nolsa creo

Tre författare, Therese Loreskär, Sara H Olsson och CT Karlsson, ligger bakom nya Litteraturfestivalen i Glommen som är en vidareutveckling av Haverdals bokmässa.

Författaren Therese Loreskär har varit en av de drivande eldsjälarna bakom Haverdals bokmässa som arrangerats tillsammans med Haverdals camping de senaste tre åren. Bokmässans framgång har nått succéstatus och ambitionen har varit att låta den växa vidare. Därför bygger Therese nu tillsammans med författarna Sara H Olsson och CT Carlsson upp ett nytt litterärt event – denna gången i festivalform:

– Sara och CT kom på att de ville ha en litteraturfestival i Glommen 2018 och frågade om jag ville hjälpa dem, säger Therese. Så det som händer nu är att jag förflyttar mig från Haverdal till Glommen utanför Falkenberg. Det är en vacker och idyllisk plats som påminner lite om Haverdal. Bokmässan i Haverdal har varit väldigt rolig att göra och jag har velat att den ska utvecklas. Sara, CT och jag har ett litet mininätverk där vi möts och peppar varandra och det var där som vi pratade ihop oss om att göra en bokfestival i Glommen istället.

ANNONS

Trion satsar nu så stort som det går och har i samarbete med Falkenbergs turistbyrå utarbetat en festival som passar med stadens övriga utbud.

– Vi har kommunen med oss även om vi inte har ett uttalat samarbete än, säger Therese. Kulturnämnden, Destinationsbolaget i Falkenberg samt landsbygdsutvecklaren är väldigt glada över vårt arrangemang eftersom den här sortens kulturella event saknas i Falkenberg idag.

Litteraturfestivalen i Glommen kommer att förläggas till den gamla bygdegården men målet är att i framtiden kunna integrera fler mötesplatser och hålla författarsamtal på både hotell och restauranger. Redan första året kommer en fiskekrog i hamnen vara en del av festivalen och de deltagande författarna är inbjudna till ett – än så länge – hemligt poolparty:

ANNONS

– Festivalen är tänkt att skapa en gemenskap för författarna och inte bara vara till för att sälja böcker. Att vara författare är ensamt och det är roligt att mötas som arbetskamrater. Jag personligen ser inte en enda författare som min konkurrent men jag behöver kollegor, säger Therese.

Ett 30-tal författare är hittills inbjudna till festivalen den 7 juli nästa år, både små och stora namn finns med och responsen har varit positiv. Men eftersom det inte är färdigt än kan Therese inte avslöja vilka författare det handlar om.

– Men jag har redan namn på väntelistan, skrattar hon. Jag tror att ungefär 30 stycken är lagom, det är vad vi klarar av att ro ihop. Det är många ideella timmar som vi lägger per år på det här och det hade aldrig gått om vi inte hade passion för det.

Glommen ger också möjligheter att dra en större publik. Drömmen är att få dit 5-600 besökande – något som Therese inte tror är omöjligt.

– Orten ligger bra till mellan Varberg och Falkenberg, säger hon. Förhoppningsvis kan vi längre fram i tiden förlägga den till flera dagar med författarsamtal och möten utspridda på fler ställen. För att det ska hända något för barnen satsar vi på barnaktiviteter också och försöker få med barnboksförfattare. Och så kommer Ulrika Larsson och pratar böcker. Hon är helt fantastisk att lyssna till.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny