Sara H. Olsson. Foto: Johanna Nolsa

Söndagstuggare: Sara H. Olsson om resan från lektör via förläggare till heltidsförfattare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Sara H. Olsson har haft många roller i bokbranschen: lektör, egenutgivare, förlagschef på eget förlag, förläggare på ett annat förlag, och slutligen förlagsutgiven författare. Här berättar hon om hur skrivardrömmen har fört henne steg för steg mot målet.

Text: Sara H. Olsson


ANNONS


Det stora målet var givet: Någon gång ska jag kunna leva på att skriva böcker! Jag har aldrig, aldrig tvivlat på att jag skulle nå det. Och visst tog det några år, fyllda av med- och motgångar, hårt arbete och sömnlösa nätter. Men jag har inte ångrat en sekund att jag satsade allt för fyra år sedan, sade upp mig från en fast tjänst för att starta eget som lektör i en tuff bransch. Tack och lov hade jag ingen aning om HUR tuff bokbranschen är. Hade jag vetat då det jag vet idag, så vete tusan om jag hade kastat mig in i det. Men jag var tuff och orädd, och med vassa armbågar och ett skyhögt självförtroende körde jag på. Jag hade ett mål, och med nåbara delmål på vägen hade resan just börjat!

När jag hade skrivit färdigt min första roman skickade jag den med höga förväntningar till de stora förlagen. Jag var övertygad om att jag skrivit en grym bok och tänkte att det inte borde ta så himla lång tid innan de ringde och slogs om mitt författarskap. Men tiden gick, och när svaren väl kom var det enbart refuseringar. Jag blev knäckt! Skulle det inte bli någon författarkarriär? Men när jag torkat tårarna och tyckt synd om mig själv ett tag blev jag sur. De hade fel! Den där boken var bra och förtjänade läsare. Så jag bestämde mig för att starta ett eget förlag, boken skulle ut!

Bokförlaget SOL såg dagens ljus 2016. Jag startade förlaget i första hand för att ge ut mina egna böcker, men efter att som lektör ha läst så många fantastiska manus som jag inte kunde släppa så valde jag att erbjuda de här författarna utgivning på mitt förlag också.

Det första jag gjorde som förläggare var att sätta på mig skygglappar mot branschen. Jag visste vart jag ville med mina utgivningar, men jag valde att hellre uppfinna hjulet en gång till och nå mina mål på mitt eget sätt istället för att snegla på de stora förlagen och försöka göra som dem. Det hade bara tyngt ner mig och gett mitt självförtroende en törn. Det är ett beslut jag aldrig ångrat.

ANNONS

Medan jag fick fler och fler författare i mitt stall sålde mina egna böcker väldigt bra och efter att ha släppt två egna titlar på mitt förlag valde jag att släppa den tredje på ett annat. Det blev med tiden tufft att vara författare på sitt eget förlag så därför ville jag separera mina roller. Det var väldigt skönt att låta någon annan ta hand om mitt författarskap, så kunde jag fokusera på utgivningarna på SOL.

Men allt eftersom mina böcker sålde bättre och bättre kände jag att jag stod vid ett vägskäl. Att driva ett förlag är oerhört tidskrävande och det jag helst av allt ville göra var att skriva själv. Dessutom började de där skygglapparna att vittra sönder och jag insåg bittert hur tufft det är att nå långt utan viktiga kontakter, lång erfarenhet och starka muskler bakom sig. Och när jag mitt i allt fick erbjudande om att bli förläggare på ett ljudboksförlag så tog jag beslutet att inte ta in några fler författare på SOL. Då kunde jag jobba färdigt med de utgivningar jag hade på gång, samtidigt som jag hade en deltidstjänst på ett annat bokförlag och kunde skriva på deltid.

Det tog dock inte lång tid förrän jag i höstas fick ett erbjudande från mitt nuvarande förlag Bokfabriken. Ett erbjudande som gjorde att jag faktiskt kunde säga upp mig som förläggare för att bli författare på heltid. Det var snäva kast under en period, men målet jag satte upp när jag började skriva på min första bok – att någon gång kunna leva på mitt skrivande – blev äntligen verklighet.

Nu har jag varit heltidsförfattare i ett halvår och älskar det! Älskar att sitta i pyjamas vid köksbordet och skriva hela dagarna. Det är verkligen livet! Tanken är att vi ska släppa två titlar om året vilket är en lagom takt. Och samtidigt som författandet rullar på har jag börjat spåna på nya mål inför framtiden. Jag är inte rädd för att sikta högt, allt går om man bara vill!

Om gästbloggaren:
Sara H. Olsson
bor i Tångaberg utanför Varberg med sin man och deras tre barn. Hennes debutroman Du glädjerika sköna släpptes 2017 och sedan dess har det kommit tre böcker till. Den senaste, Sjöbodsblues, släpptes i maj. Sara nominerades till Storytel Awards 2017 och 2018.

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.