Författaren Sara H. Olsson. Foto: Karin Linde

Söndagstuggare: Sara H. Olsson om att testa en helt ny genre

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Efter åtta feelgoodböcker bestämde sig författaren Sara H. Olsson för att utmana sig själv och skriva en historisk roman. Här berättar hon om upplevelsen.

I bokhögen med titlar som jag skrivit ligger åtta lättsamma feelgoodromaner. Och så på toppen: Fiendevän – en historisk berättelse med drama och djup, någonting helt annat än vad jag tidigare gett ut. Ibland undrar jag varför jag gav mig in i det, att skriva en historisk roman kräver massor av research. Timmar av grävande på biblioteket efter gamla faktaböcker om ett specifikt ämne. Otaliga telefonsamtal och mail till människor med kunskaper i olika ämnen som man själv inte kan någonting om.


ANNONS


Att skriva feelgood går snabbt. Jag skriver om min samtid och om människor som lika gärna skulle kunna vara jag. Dessutom har jag en hel anteckningsbok med roliga händelser jag varit med om eller hört talas om och som jag någon gång kommer att ta med i en bok. Så materialet finns, det är bara att skriva. Det behövs sällan någon research. Jo, förresten! När jag skrev Klassföräldrarna kontaktade jag faktiskt jourhavande biolog för att ta reda på vad som händer med småfåglar om de andas in haschångor. Trodde att jag skulle få ett långfinger till svar för en så dum fråga, men tvärtom. Biologen var mycket seriös och gav ett utförligt svar. Det var en kul parentes. Men i det stora hela har jag kunskaperna redan, och då går skrivandet lätt. Men ändå lämnade jag motorvägen för att istället köra en skumpig skogsväg till målet. Är inte det lite konstigt?

Nej, inte ett dugg faktiskt. Motorvägen kändes rak och tråkig. Utmaningen saknades. Och så låg en historia och knackade på i bakhuvudet. En historia som handlade om saker jag inte visste mycket om, som utspelade sig 40 år innan jag föddes. Jag visste att det skulle krävas mycket av mig, skrivprocessen skulle inte vara ett dugg smidig. Jag skulle hela tiden bli avbruten för att ta reda på någon avgörande fakta för att kunna ta mig vidare i historien. Att boken behövde bli dubbelt så lång som mina tidigare romaner var också oroande. Jag kanske skulle tröttna på vägen? Eller inte ens kunde ta mig i mål för att jag helt enkelt inte klarade av att skriva någonting annat än feelgood … Men jag log stort, sträckte på ryggen och grabbade pennan för att skriva på avtalet som förlaget lagt framför mig. Klart jag kunde! Skumpig skogsväg – here I come!

ANNONS

Och jag älskade varje sekund! Älskade att kontakta främmande människor med kunskaper jag saknar och fråga efter information. Älskade responsen jag fick när de fick berätta om saker de var bra på, det högtidliga i att deras kunskaper skulle skrivas ner i en bok. Älskade att gå trappan ner på biblioteket där böckerna om Varbergs historia finns. Lyckan när man hittade en gammal sliten faktabok från 70-talet med exakt den information man har letat efter. Jag blev helt uppslukad!

Den här nya vägen i mitt författarskap har verkligen utvecklat mig. Både som författare och som människa. Jag har fått så mycket kunskaper som jag inte skulle ha varit i närheten av om jag inte skrivit den här boken. Det är en häftig känsla.

Fiendevän kommer att få två uppföljare, det är redan klart. Men jag tror inte att jag kommer att stoppa där vad gäller genren. Älskar min lilla skogsväg, kanske kommer jag att bosätta mig där permanent om några år!

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Om gästbloggaren

Sara H. Olsson, född 1979, bor i Tångaberg utanför Varberg med sin familj. Hon har en bakgrund som bokförläggare och har sedan debuten 2017, med romanen Du glädjerika sköna, släppt ytterligare sju böcker. Tre av hennes böcker har nominerats till Storytel Awards. I augusti 2021 släpps hennes historiska roman Fiendevän.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »