Författaren Charlotte Ekbom. Foto: Anja Callius

Söndagstuggare: Charlotte Ekbom om att som författare bli ett varumärke

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

För Charlotte Ekbom har det alltid varit självklart att skriva. Att däremot synas offentligt som författare har inte känts lika självklart. Här berättar hon om sina tankar kring att som författare bli ett varumärke och vad du kan göra när du inte är helt bekväm med det.

En sak som det inte talas så mycket om när man blir författare och som jag tycker kan vara viktigt att lyfta fram, är det här med att synas i offentliga sammanhang. Att så att säga bli en offentlig person som alla har rätt att tycka till om.


ANNONS


För ska du bli framgångsrik som författare idag, krävs det ju nästan att du själv är offentlig, ett så kallat varumärke.

För en del känns det nog självklart med uppmärksamheten och tycker att det är en del av hela grejen med att släppa en bok. För mig, och för en hel del andra också tror jag, är det inte lika enkelt. Plötsligt finns ju bara boken där för alla som vill att tycka till om – och även om mig som författare.

ANNONS

När mina första böcker gavs ut var jag inte alls förberedd på det här med att visa upp mig offentligt. Jag gömde mig i stort sett och hittade på olika ursäkter (jag var ju ändå okänd, jag hade en nyfödd bebis, förlaget skulle ju ändå läggas ner … etc) för att slippa synas. Snart insåg jag dock att det inte var hållbart i längden, inte om jag ville uppfylla min dröm att skriva böcker på åtminstone deltid.

Under förra året gick jag ett coachningsprogram som för mig till stor del handlade om att våga visa vem jag är utåt. Det hjälpte mig att släppa gamla rädslor och lärde mig på djupet om vem jag är och vad jag står för, även om det alltid går att utvecklas vidare.

Jag bestämde mig vid det här boksläppet, av Ängeln i London, för att visa åtminstone lite mer av mig själv, både för min egen och mina läsares skull. Även om jag har valt att bli författare för att skriva, så är ju kontakten med de som läser mina böcker oftast helt fantastisk och det som gör det här jobbet möjligt.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

För den sakens skull är det inte lätt alla dagar. Jag har så mycket integritet och kan fortfarande brottas med oro över att uppfattas på fel sätt. (Då är det så mycket lättare med 1-till-1-kontakter där det direkt går att läsa av varandra och ge feedback utan att det känns konstigt.)


ANNONS


Andra stunder känner jag mig mycket starkare och struntar blankt (nästan) i vad andra tycker. Det är i de stunderna när jag är helt i kontakt med mig själv. När jag känner att mitt mål att kunna leva som författare är viktigare än om någon inte råkar gilla ett inlägg jag gjort på Facebook.

Och de stunderna blir ju också oftast fler ju äldre och tryggare vi blir.

På anslagstavlan vid mitt skrivbord har jag satt upp en skylt där det står: ”Tack för att jag får vara författare.” Den sneglar jag på ibland när jag tycker det känns lite jobbigt och minns då att jag faktiskt lever min dröm.

Alla kan inte tycka om allt vi gör, så är det bara. Alla kan inte tycka om oss som personer. Men om det finns någon som tycker om och berörs av mina böcker, då är det ju värt de där jobbiga timmarna när jag grubblar över hur jag ska uppfattas (om någon ens bryr sig … det är lätt att förstora sig själv i de här sammanhangen har jag märkt).

Så är du liksom jag inte helt bekväm med att behöva synas utåt, kan ett tips vara att börja titta på dina rädslor och fundera över vad som är ditt högre syfte.

Kanske behöver du inte visa upp dig så mycket (eftersom det är sådan du är), men ibland måste vi bara våga, även om det känns läskigt. Det är ju då vi växer som människor och går från att vara någon som bara hoppas till att bli någon som lyckas nå sin dröm.

Om gästbloggaren

Charlotte Ekbom är en svensk författare, född 1971, som är aktuell med ungdomsboken Ängeln i London (Idus Förlag). Hon har tidigare skrivit romanerna Jag ska skydda dig mot livets fasor och Grannsjälar samt Kära vänner för unga vuxna. Charlotte bor i Sollentuna tillsammans med sin man, tre barn och katten Bellman. Förutom att skriva böcker arbetar Charlotte som frilansskribent och marknadskoordinator.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »