Söndagstuggare: Charlotte Ekbom om att som författare bli ett varumärke

Författaren Charlotte Ekbom. Foto: Anja Callius

För Charlotte Ekbom har det alltid varit självklart att skriva. Att däremot synas offentligt som författare har inte känts lika självklart. Här berättar hon om sina tankar kring att som författare bli ett varumärke och vad du kan göra när du inte är helt bekväm med det.

En sak som det inte talas så mycket om när man blir författare och som jag tycker kan vara viktigt att lyfta fram, är det här med att synas i offentliga sammanhang. Att så att säga bli en offentlig person som alla har rätt att tycka till om.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

För ska du bli framgångsrik som författare idag, krävs det ju nästan att du själv är offentlig, ett så kallat varumärke.

För en del känns det nog självklart med uppmärksamheten och tycker att det är en del av hela grejen med att släppa en bok. För mig, och för en hel del andra också tror jag, är det inte lika enkelt. Plötsligt finns ju bara boken där för alla som vill att tycka till om – och även om mig som författare.

När mina första böcker gavs ut var jag inte alls förberedd på det här med att visa upp mig offentligt. Jag gömde mig i stort sett och hittade på olika ursäkter (jag var ju ändå okänd, jag hade en nyfödd bebis, förlaget skulle ju ändå läggas ner … etc) för att slippa synas. Snart insåg jag dock att det inte var hållbart i längden, inte om jag ville uppfylla min dröm att skriva böcker på åtminstone deltid.

Under förra året gick jag ett coachningsprogram som för mig till stor del handlade om att våga visa vem jag är utåt. Det hjälpte mig att släppa gamla rädslor och lärde mig på djupet om vem jag är och vad jag står för, även om det alltid går att utvecklas vidare.

Jag bestämde mig vid det här boksläppet, av Ängeln i London, för att visa åtminstone lite mer av mig själv, både för min egen och mina läsares skull. Även om jag har valt att bli författare för att skriva, så är ju kontakten med de som läser mina böcker oftast helt fantastisk och det som gör det här jobbet möjligt.

För den sakens skull är det inte lätt alla dagar. Jag har så mycket integritet och kan fortfarande brottas med oro över att uppfattas på fel sätt. (Då är det så mycket lättare med 1-till-1-kontakter där det direkt går att läsa av varandra och ge feedback utan att det känns konstigt.)

Andra stunder känner jag mig mycket starkare och struntar blankt (nästan) i vad andra tycker. Det är i de stunderna när jag är helt i kontakt med mig själv. När jag känner att mitt mål att kunna leva som författare är viktigare än om någon inte råkar gilla ett inlägg jag gjort på Facebook.

Och de stunderna blir ju också oftast fler ju äldre och tryggare vi blir.

På anslagstavlan vid mitt skrivbord har jag satt upp en skylt där det står: ”Tack för att jag får vara författare.” Den sneglar jag på ibland när jag tycker det känns lite jobbigt och minns då att jag faktiskt lever min dröm.

Alla kan inte tycka om allt vi gör, så är det bara. Alla kan inte tycka om oss som personer. Men om det finns någon som tycker om och berörs av mina böcker, då är det ju värt de där jobbiga timmarna när jag grubblar över hur jag ska uppfattas (om någon ens bryr sig … det är lätt att förstora sig själv i de här sammanhangen har jag märkt).

Så är du liksom jag inte helt bekväm med att behöva synas utåt, kan ett tips vara att börja titta på dina rädslor och fundera över vad som är ditt högre syfte.

Kanske behöver du inte visa upp dig så mycket (eftersom det är sådan du är), men ibland måste vi bara våga, även om det känns läskigt. Det är ju då vi växer som människor och går från att vara någon som bara hoppas till att bli någon som lyckas nå sin dröm.

Om gästbloggaren

Charlotte Ekbom är en svensk författare, född 1971, som är aktuell med ungdomsboken Ängeln i London (Idus Förlag). Hon har tidigare skrivit romanerna Jag ska skydda dig mot livets fasor och Grannsjälar samt Kära vänner för unga vuxna. Charlotte bor i Sollentuna tillsammans med sin man, tre barn och katten Bellman. Förutom att skriva böcker arbetar Charlotte som frilansskribent och marknadskoordinator.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.